Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Чому в аналізі крові знижені лейкоцити

8 липня 2024

Лейкоцитами називаються білі клітини крові, що сприяють протистоянню організму різним негативним факторам. Занизький показник лейкоцитів йменується лейкопенією. Цей стан сигналізує, що захисні можливості організму втратили свою потужність, і він став вразливим перед різноманітними недугами.

лімфоцити

Який показник білих клітин крові є низьким?

Організм людини щоденно продукує 100 млрд лейкоцитів. Саме завдяки цьому він має надійний щит проти збудників численних захворювань. Для готовності до протистояння негативним факторам в крові підтримується достатній об’єм білих клітин крові. В дорослої людини він дорівнює 4–11 000 одиниць, а в дитини — 5–10 000 на мілілітр крові.

Концентрація вважається низькою, коли загальна кількість лейкоцитів знижується до менше як 4 000 на 1 мілілітр крові. Майже завжди лейкопенія пов'язана зі зниженням показника нейтрофілів — найчисленнішої групи лейкоцитів, які найпершими вступають у боротьбу з патогенною мікрофлорою та іншими чужорідними для організму факторами.

Діагностика низького рівня лейкоцитів

Припустити настання лейкопенії можна за такими проявами, як:

  1. Регулярне інфікування.
  2. Підвищення температури до 38 градусів.
  3. Збільшені лімфатичні вузли.
  4. Рани, наприклад, в роті може розвинутися виразково-некротичний стоматит.
  5. Загальна слабкість та постійна втома.
  6. Головний біль, запаморочення.
  7. Відчуття, що не вистачає повітря.
  8. Болі в животі.
  9. Ломота в суглобах і кістках.

Виявити знижений рівень лейкоцитів дозволяє загальний аналіз крові. Для визначення причини здійснюється гемограма, лейкограма, біохімічний аналіз, генетичне тестування, бакпосів мокроти, сечі.

Чим небезпечний низький рівень лейкоцитів?

При зниженні показника лейкоцитів може відбутися ураження сечостатевої системи. При цьому процес сечовипускання є більш частим та болісним, а після нього є відчуття, що сечовий міхур досі повний. В жінок може статися збій в менструальному циклі. Місячні можуть бути тривалішими або нерегулярними.

Дуже небезпечним наслідком є некротична ентеропатія — тяжке ураження кишківника. Найгірше ускладнення лейкопенії — сепсис — масштабне запалення через локальну інфекцію, яке може завершитися загибеллю організму.
 

лейкоз

Чому рівень лейкоцитів знижений?

Зазвичай зниження показника лейкоцитів в аналізі крові сигналізує про нездатність мозку з певної причини продукувати потрібний об’єм білих кров’яних тілець. Також результат може свідчити про те, що організм витрачає лейкоцити активніше, аніж здатен їх регенерувати.

Серед найпоширеніших чинників лейкопенії — наступні:

  • Зараження вірусами. Певні мікроорганізми здатні порушити роботу кісткового мозку, в результаті чого його здатність синтезувати лейкоцити послаблюється.
  • Хвороби імунної системи. Досить поширеними факторами є ВІЛ та СНІД.
  • Автоімунні недуги. Імунна система починає атакувати клітини крові чи кісткового мозку. Це стається, до прикладу, при ревматоїдному артриті та системному червоному вовчаку.
  • Негаразди з кістковим мозком. До цієї групи чинників належать лейкоз, апластична анемія, різноманітні порушення процесу відтворення клітин крові. Через ці захворювання клітинам кісткового мозку не вдається виділяти вдосталь лейкоцитів.
  • Саркоїдоз. Лейкоцити занадто швидко використовуються організмом, щоб боротися зі скупченнями запалених клітин.
  • Тяжкі інфекційні захворювання, за яких певний орган зазнає значного ураження, як, наприклад, при двосторонній пневмонії чи туберкульозі. Організм не встигає поновлювати запас білих кров’яних клітин.
  • Неякісне харчування. Рівень лейкоцитів може бути занизьким, бо людина недоїдає. Таке стається через навмисні виснажливі дієти або незбалансований раціон. Організмові не вистачає поживних речовин, щоб виробляти лейкоцити. Тобто може простежуватися нестача певних компонентів: вітамінів групи В, цинку, міді.
  • Вплив на організм препаратів, які мають властивість знищувати лейкоцити. Йдеться про деякі антибіотики та ліки проти гіпертиреозу — надмірного продукування гормонів щитоподібною залозою.
  • Спадкові недуги: синдром Костмана.
  • Хіміотерапія. Цей різновид лікування онкологічного захворювання пригнічує клітини кісткового мозку.
     

Знижений показник лейкоцитів є не самостійним захворюванням, а проявом збою, який треба якомога раніше діагностувати, щоб швидше видужати. В деяких випадках концентрація білих клітин крові, що є нижчою за норму, — вроджена особливість організму, котра не завжди йому загрожує. Чи є привід для занепокоєння та коригування стану — можна дізнатися після звернення до лікаря та більш детальних досліджень.

кров

Загальний аналіз крові

лейкоцитарна формула + ШОЕ