Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Чим викликана поява білку у сечі

Чим викликана поява білку у сечі
11 жовтня 2024
сеча

Рівень білка в сечі є одним з найважливіших показників здоров’я сечовидільної системи. Норма — коли вміст речовини низький. Через короткочасне підвищення концентрації не варто хвилюватися, якщо воно сталося в молодої людини, коли вона занедужала, а також після інтенсивного фізичного навантаження. Проте, якщо білок в крові стабільно тримається на високому рівні, це може вказувати на ниркове захворювання.

Сутність протеїнурії

Патологічний стан, за якого спостерігається надлишок білка в крові йменується протеїнурією. Дрібні кровоносні судини нирок (клубочки) видаляють відходи, котрі потрапляють до сечі, та повторно поглинають білок, який лишається в крові. Якщо нирки не працюють належним чином, білок може виходити в сечу. Таким чином його показник і підвищується.

Головні причини білка в сечі

Існує ціла низка чинників протеїнурії:

  1. Зневоднення через блювання, діарею, надмірне потовиділення.
  2. Артеріальна гіпертензія. Підвищений кров’яний тиск провокує підвищену проникність ниркових судин та зниження їхньої властивості реабсорбувати білок, тож він опиняється в сечі.
  3. Цукровий діабет. Надмірний показник глюкози в крові спричиняє інтенсивне фільтрування крові нирками, через яке вони можуть пошкодитися.
  4. Гломерулонефрит. Через ураження ниркові клубочки не фільтрують кров належним чином.
  5. Запалення сечовивідних шляхів, спричинене інфекцією чи новоутворенням.
  6. Аутоімунні недуги, зокрема системний червоний вовчак.
  7. Прееклампсія та підвищений артеріальний тиск.
  8. Онкологія.
  9. Хронічна хвороба нирок, через яку парний орган може почати втрачати здатність до функціонування.
  10. Надмірний синтез деяких білків.

Деякі люди є більш схильними до підвищеного рівня білка в сечі. До групи ризику належать люди поважного віку, хворі на ожиріння та ті, чиї найближчі родичі мали аналогічну проблему.
 

Ознаки надлишку білка в сечі

На початковому етапі розвитку патології жодні симптоми можуть не турбувати людину. Проте за прогресування недуги та ураженні нирки до сечі потрапляє більше білка, а це провокує наступні ознаки:

  • Піниста сеча.
  • Часта потреба у сечовипусканні.
  • Набряки нижніх кінцівок та обличчя.
  • М’язові судоми вночі.
  • Нудота та блювання.
  • Зниження апетиту.

При появі таких симптомів варто звернутися до сімейного лікаря або уролога.

Чим є небезпечною підвищена концентрація білка в сечі?

Якщо в сечі спостерігається високий вміст білка, йдеться про його виведення з організму. Таке явище є ненормальним, адже білок — будівельний матеріал людського організму:

  • З нього складаються клітини, тканини та органи.
  • Білок залучений до росту організму.
  • Він сприяє процесу регенерації.

Білки беруть участь в обмінних процесах: доставка кисню, гормонів, вуглеводів, а також коригуванні хімічних реакцій в організмі, зокрема як ферменти. Ці речовини є надважливими для правильної роботи імунної системи. Білки підтримують належний рівень рідини в організмі, а за їх виведення окремі ділянки можуть набрякати. Виведення білка з організму призводить до порушення перелічених процесів.

Діагностика та лікування білка в сечі

Єдиний метод виявлення протеїнурії — аналіз сечі, з результатів якого буде зрозумілий рівень білка в біоматеріалі. Якщо лікар припускає наявність ниркового захворювання, діагностика проводиться через певний час ще раз. Додатково може бут призначено аналіз крові, інструментальні дослідження: УЗД і КТ та навіть біопсію нирки.
Усунення проблеми залежить від стадії розвитку протеїнурії. Якщо патологія є тимчасовою, терапія може не знадобитися. Якщо підвищена концентрація білка в сечі — перманентне явище, лікування буде спрямоване на основну недугу. Терапія протеїнурії передбачає такі заходи:

  • Дотримання призначеної лікарем дієти.
  • Контроль маси тіла.
  • Медикаментозне лікування: препаратами проти артеріальної гіпертензії, якщо турбує саме вона, а цукрознижувальними — при діабеті.
  • Діаліз — при нирковій недостатності та гломерулонефриті. Забезпечує нормалізацію кров’яного тиску та баланс рідини.

Аби вберегти себе від загострення патологічного стану, важливо приділяти достатньо уваги стану здоров’я та здійснювати профілактичну діагностику.

Висновок

Вміст білка в сечі може тимчасово підвищуватися, що не загрожує здоров’ю. Проте, якщо таке явище є постійним, це сигналізує про ниркову патологію. Діагностику протеїнурії можна здійснити в нашій лабораторії CSD LAB, здавши аналіз на загальний білок. Наші фахівці гарантують швидкий та достовірний результат, який, за потреби, вам розтлумачать.

сеча
B134

Білок загальний (сеча)

Білок загальний в сечі — це рання і чутлива ознака первинних захворювань нирок і вторинних нефропатій при системних захворюваннях.