Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Для чого потрібно знати швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ)?

Для чого потрібно знати швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ)?
16 жовтня 2024
СОЭ

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) — непрямий сигнал про розвиток в організмі запалення. Цей показник дозволяє діагностувати стани, пов’язані з гострим хронічним запаленням: інфекції, автоімунні та онкологічні недуги. 

Відхилення від норми при встановленні ШОЕ може бути не тільки через проблеми зі здоров’ям, а й при вагітності та менструаціях. Саме тому аналіз зазвичай виконується в комплексі з іншими дослідженнями.

Норма та відхилення показника швидкості осідання еритроцитів

Фізіологічно нормальною є повільна ШОЕ. В жінок різного віку показник перебуває в межах 2–20 мм/год, а в чоловіків залежно від віку — 1–10 мм/год. 

Коли ж є запалення, фібриноген та імуноглобуліни, які є білками гострої фази, спричиняють швидке опускання червоних кров’яних тілець, і ШОЕ є вищою за наведені значення.

Швидкість осідання еритроцитів може бути й зниженою: нижче за 2 мм/год у представниць жіночої статі та нижче за 1 мм/год в чоловіків. 

Навіщо дізнаватися ШОЕ?

Швидкість осідання еритроцитів визначають для розуміння, чи відбувається в організмі якийсь патологічний процес. Різне відхилення від норми може бути сигналом різних проблем. Так, якщо ШОЕ є підвищеною, в поєднанні зі зростанням числа лейкоцитів та підвищенням температури тіла, — це ознака початку гострого інфекційного запального процесу. Прискорена ШОЕ може означати розвиток наступних патологій:

  • Запальний процес певного типу. 
  • Гостра або хронічна інфекція.
  • Ниркові недуги, зокрема нефрит та нефротичний синдром. 
  • Інфаркт міокарда.
  • Автоімунне захворювання, наприклад, колагеноз, червоний вовчак, склеродермія, вузликовий періартеріїт. 
  • Анемія. 
  • Гіпопротеїнемії та парапротеїнемії. 
  • Новоутворення.

До того ж пришвидшеною ШОЕ може бути при інтоксикації, травмі, переламі кісток, а також у шоковому та післяшоковому періоді. Підвищення швидкості осідання еритроцитів характерне для людей похилого віку, а також тих, які приймають гормональні ліки та засоби.

Низька ШОЕ частіше є потенційним маркером патології, адже природне підвищення швидкості осідання червоних кров’яних тілець буває лише під час перших двох триместрів вагітності, а також при прийманні кортикостероїдних препаратів. Інакше низька ШОЕ може вказувати на низку недугів:

  • Захворювання крові: еритремія, серпоподібноклітинна анемія, згущення крові, вторинний еритроцитоз, поліцитемія, сфероцитоз тощо. 
  • Ацидоз — підвищення кислотності в організмі. 
  • Гіпергідратація — надлишок води в організмі чи окремих його частинах. 
  • М’язова дистрофія, спровокована генетичним захворюванням або голодуванням. 

Аналіз ШОЕ відіграє значну роль у дослідженні стану здоров’я людини, проте для точної діагностики потрібно робити аналіз разом з біохімією крові.

Підготовка до здачі крові для визначення ШОЕ

Для здавання біоматеріалу треба прийти до лабораторії натщесерце. Дорослим слід дотриматися 8–12-годинного голодування. Дитина до 2 років має поїсти останній раз перед процедурою за 3 або 4 години. Проте можна випити трохи води.

За добу до визначення ШОЕ варто відмовитися від емоційних та фізичних навантажень, не перегріватися, виспатися, не проходити УЗД, рентген та інші інструментальні дослідження. Сеанс масажу й фізіотерапевтичної процедури також варто відкласти на потім. Не дозволяється пити спиртне, а принаймні за годину до аналізу не можна палити. Приймання ліків треба узгодити з лікарем. Перед забором крові треба прийняти зручне положення, постаратися розслабитися та бути спокійним. 

Особливість проведення методу діагностики

Швидкість осідання червоних тілець крові з’ясовується методом Вестергрена. До венозної (в окремих випадках — капілярної) крові після забору додається натрій цитрат. Суміш переміщується до спеціальної високої пробірки. Ємність встановлюється вертикально.

Коли сплине 1 година, здійснюється вимірювання між верхнім краєм плазми та верхньою частиною еритроцитарної маси. Це і є показник ШОЕ — в міліметрах на годину. Одразу після забору біоматеріал передається на тестування, адже еритроцити є нестабільними, схильними до деформації та пришвидшення скорості осідання.

Висновок

Швидкість осідання еритроцитів є важливим показником, який застосовується при діагностуванні різноманітних патологій, що супроводжуються запальним процесом. Для здачі загального аналізу крові з визначенням ШОЕ  можете завітати до нашої лабораторії CSD LAB, де досвідчені фахівці та новітні технології забезпечують високу точність результату.

шое
B211

Загальний аналіз крові

лейкоцитарна формула + ШОЕ