Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Ефективна Діагностика Безпліддя: Методи та Рекомендації

18 червня 2024

Що таке безпліддя?

Безпліддям вважають захворювання чоловічої або жіночої репродуктивної системи, обумовлене як нездатність досягти вагітності після регулярних незахищених статевих актів (2-3 рази на тиждень) протягом 12 місяців, для подружжя віком понад 35 років протягом 6 місяців.

За даними  ВООЗ  кожна четверта пара в країнах, що розвиваються,стикається з безпліддям. Частота жіночого безпліддя становить приблизно  60%,чоловічого 40%.

вагітна в зеленій футболці

Які ознаки можуть свідчити про безпліддя у жінок?

Крім відсутності жаданої вагітності, спеціалісти виявили ознаки безпліддя у жінок, які свідчать про порушення репродуктивної функції. При цьому слід уважно ставитися до свого здоров’я і звертатися до гінеколога, якщо вас турбують:

  • різкі зміни маси тіла;
  • проблеми зі шкірою (підвищена жирність, акне);
  • гірсутизм (надмірний ріст волосся);
  • біль в органах малого тазу;
  • порушення менструального циклу (нерегулярні місячні або їх відсутність, болісні місячні).
     

Причини безпліддя у жінок?

Виділяють основні фактори безпліддя:

  1. Гормональний
    Приблизно в 30% випадків причиною безпліддя в жінок є порушення в роботі ендокринної системи. Основним симптомом такого виду безпліддя є стійка відсутність овуляції або її нерегулярність. Безпліддя, обумовлене гормональними чинниками, лікується медикаментозно, і в разі правильно встановленої причини гормонального дисбалансу в організмі та безпомилково призначеного лікування має хороший прогноз
  2. Фізіологічний 
    Найпоширеніший фактор, який може бути як вродженим ,так і набутим. Найчастіше це зниження оваріального резерву, відсутність або порушення прохідності маткових труб, захворювання матки та яєчників(ендометріоз,полікістоз та ін.)
  3. Генетичний фактор 
    Зустрічається не так часто і найчастіше про нього пацієнти знають заздалегідь. Це може бути рання менопауза, проблеми з безпліддям, випадки невиношування вагітності, а також будь-які спадкові захворювання
  4. Психологічний
    Не пов'язаний з порушенням роботи будь-яких органів і систем, лікарі називають його функціональним безпліддям. Зазвичай виникає через збій в роботі нервової системи в результаті перенесених стресів, боязні відповідальності за майбутню дитину, проблем в сімейних відносинах між чоловіком і дружиною
    Емоційний стан напряму впливає на показники гормонів, пригнічує одні з них та підвищує інші. Часті зміни у гормонах впливають на роботу ендокринної системи, а вона впливає на репродуктивну. Тому розібратися з емоціями, страхами та відчуттями дуже важливо.
     
стурбована пара

Які симптоми можуть свідчити про безпліддя у чоловіків?

Як правило, безпліддя у чоловіків виникає в результаті перенесених раніше інфекційних захворювань і запальних процесів. Кожен 25 чоловік страждає безпліддям. Є цілий ряд патологій, унаслідок яких може виникнути ця проблема. В першу чергу чоловікові потрібно звернути увагу на порушення спермограми. 
Якщо порушення фертильності викликано будь-яким захворюванням, в такому випадку з’являються такі симптоми:

  • При варикоцелє чоловік відчуває важкість, біль в яєчках, появу розширених вен в мошонці і її обвисання;
  • При простатиті з’являється біль внизу живота, порушення сечовипускання, погіршення ерекції;
  • Крипторхізм супроводжується відсутністю одного або обох яєчок у мошонці;
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом, виявляються свербінням в уретрі, виділеннями, почервонінням уретри, болем при сечовипусканні;
  • Порушення сім’явиверження супроводжується або передчасною, або ретроградною еякуляцією.
     
запліднена яйцеклітина

Які саме аналізи рекомендується здати парі при виявленні проблем з безпліддям?

Своєчасна, точна та якісна діагностика є першим кроком до ефективного лікування безпліддя та забезпечує шлях до можливого досягнення довгоочікуваної вагітності для багатьох пар.

Жінкам: 

  1. Фолікулостимулюючий гормон (ФСГ)
  2. Естрадіол (Е2)
  3. Лютеїнізуючий гормон (ЛГ)
  4. Пролактин (ПРЛ)
  5. Тиреотропний гормон (ТТГ)
  6. Антимюллерів гормон (АМГ)
  7. Індекс вільного тестостерону, тестостерон загальний
  8. 17-ОН-прогестерон

Для зручності ми об'єднали всі необхідні аналізи в ОДИН КОМПЛЕКС №280 "Гормональні порушення репродуктивного здоров'я" (K321)

Результати цих досліджень дозволять оцінити репродуктивний потенціал жінки та визначити основні причини порушення менструального циклу та ановуляції, діагностувати гіперпролактинемію, гіперандрогенію.

Чоловікам:

  1. Спермограму
     

При плануванні зачаття слід звернутися до фахівців і пройти комплексне обстеження. Воно допоможе виключити чи своєчасно виявити захворювання, що викликають безпліддя чи ризик ускладнень під час вагітності. Інтерпретацію аналізів повинен проводити тільки спеціаліст.

Довіряйте своє здоров’я лише професіоналам!
 

яйцеклітина і сперматозоїди

Комплекс №280 "Гормональні порушення репродуктивного здоров'я"

Змовляйте перевірку репродуктивної функції вже сьогодні.