Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Гепатити А, В, С - в чому різниця?

9 липня 2024

Гепатити А, В і С - це три різних види вірусного гепатиту, кожен з яких викликається різним вірусом і має свої унікальні характеристики, шляхи передачі, симптоми та методи лікування.

Гепатит А

Збудник: Вірус гепатиту А (HAV).

Передача: Основний шлях передачі - через заражену їжу або воду, а також через контакт із фекаліями інфікованої людини. Це може відбуватися в умовах поганої гігієни.

Симптоми: Гепатит А зазвичай починається з грипоподібних симптомів, таких як лихоманка, втома, втрата апетиту, нудота, блювання, біль у животі. Пізніше з'являється жовтяниця (жовте забарвлення шкіри та очей).

Діагностика: Діагноз встановлюється шляхом виявлення в сироватці крові антитіл IgM до HAV.

Лікування: Специфічного лікування гепатиту А немає, терапія в основному спрямована на зменшення інтоксикації та функціонального навантаження на печінку.

На міжнародному ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти гепатиту А, які ефективно запобігають зараженню.

печінка і вірусні інфекції

Гепатит В

Збудник: Вірус гепатиту В (HBV).

Передача: Вірус передається через контакт з інфікованою кров'ю або іншими біологічними рідинами (спермою, вагінальними виділеннями). Основні шляхи передачі включають незахищений статевий контакт, використання заражених голок (наприклад, серед наркоманів) та нестерильних медичних чи косметологічних інструментів, а також від матері до дитини під час пологів.

Симптоми: Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви. Це може включати лихоманку, втомлюваність, втрату апетиту, нудоту, блювоту, біль у животі, жовтяницю, зміну кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу. Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Діагностика: Для скринінгу вірусного гепатиту В проводять визначення HBcorAg, антитіла сумарні та HBsAg.

Лікування: Гострий гепатит В часто проходить самостійно, але хронічний гепатит В може вимагати тривалого лікування антивірусними препаратами. Головним засобом профілактики вірусу гепатиту В є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 год після народження.
 

Гепатит С

Збудник: Вірус гепатиту С (HCV).

Передача: Основний шлях передачі - через контакт з інфікованою кров'ю. Це може відбуватися при використанні заражених голок, переливанні зараженої крові, використанні нестерильного медичного чи косметологічного інструментарію. Крім того можна інфікуватися при незахищеному статевому контакті (хоча це менш поширений шлях).

Симптоми: Гепатит С часто має безсимптомний перебіг на ранніх стадіях. Коли симптоми з'являються, вони можуть бути схожі на симптоми гепатиту В: втома, нудота, біль у животі, жовтяниця, потемніння сечі та ін.

Діагностика: Для діагностики гепатиту С проводять визначення сумарних антитіл до HCV.

Лікування: Гепатит С можна вилікувати за допомогою сучасних антивірусних препаратів, які зазвичай приймаються протягом 8-12 тижнів. На жаль, вакцини проти гепатиту С поки не існує.

Профілактика вірусних гепатитів

Для профілактики гепатитів А і В доступні вакцини. Дотримання гігієнічних норм, безпечні статеві контакти, уникнення спільного використання голок та інших предметів, що можуть бути заражені кров'ю, є важливими заходами профілактики для всіх трьох видів гепатиту.

Леся Лозко

лікар-інфекціоніст

медичний консультант CSD LAB

гепатит печінка

Комплекс №46 "Скринінг на гепатити В та С"

Вірус гепатиту B (HBV), HBcorAg, антитіла сумарні; Вірус гепатиту B (HBV), HBsAg; Вірус гепатиту C (HCV), антитіла сумарні

гепатит печінка В

Комплекс №45 "Скринінг на гепатити В"

Вірус гепатиту B (HBV), HBcorAg, антитіла сумарні; Вірус гепатиту B (HBV), HBsAg

печінкові проби

Комплекс №7 "Печінкові проби"

АЛТ, АСТ, ГГТ, ЛФ, білірубін фракційно, альбумін, білок загальний