Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Кашлюк, скарлатина, кір, вітрянка, краснуха та свинка: як розпізнати й лікувати дитячі хвороби

25 червня 2024

Є низка інфекційних захворювань, які називаються дитячими, адже хворіють на них переважно в дитинстві. Надалі до збудника виробляється досить стійкий імунітет. Дізнайтеся про симптоми та особливості лікування цих недугів.

Кашлюк: як проявляється та лікується

В перший рік життя захворювання протікає найтяжче, в більш дорослому віці — легше. Знати ознаки кашлюку (коклюшу) мають усі батьки, адже інфекція дуже швидко передається серед дітлахів, тож під загрозою — усі діти, з якими контактує переносник збудника. Кашлюк (коклюш)  можна розпізнати за такими симптомами:

  1. Перші дні — незначне підвищення температури, загальна слабкість, кашель, нежить.
  2. За декілька діб — характерний для коклюшу надривний кашель, який проявляється у вигляді швидко виникаючих один за одним кашльових поштовхів, що змінюються судомним свистячим вдихом - репризом. Приступи кашлю зазвичай закінчуються виділенням густого прозорого мокротиння або блюванням. 

Для підтвердження діагнозу  рекомендовано здати відповідні аналізи: мазок з ротоглотки для ПЛР дослідження  та кров на наявність антитіл. При підтвердженні діагнозу лікар призначає, за показами, антибіотики та засоби проти кашлю. Швидшому відновленню сприяє рясне пиття, збалансоване харчування та здоровий сон.

скарлатина висип на дитячій руці

Як визначають та лікують скарлатину?

Скарлатина є гострим інфекційним захворюванням. Її симптоми наступні:

  1. Різке підвищення температури, інколи — до 39 градусів.
  2. Головний біль.
  3. Біль при ковтанні.
  4. Характерний вигляд хворого: дещо припухле обличчя, яскрава гіперемія щік, яскраво-червоні сухі губи, блідий носогубний трикутник. Збільшені болючі підщелепні лімфатичні вузли. Малиновий язик. Ангіна.
  5. Вже на 1- 2 день захворювання з’являється характерний висип на шкірі: численні дрібноточкові яскраво-червоні елементи на рожевому фоні. Висип найбільш виразний в ділянці ліктьових згинів, на бічних поверхнях тулубу, внизу живота та в ділянці паху. 
  6. Після зникнення висипу на шкірі з’являється характерний симптом скарлатини - лущення.
     

Підтверджують діагноз скарлатини виявленням бета-гемолітичного стрептококу групи А в бактеріологічних дослідженнях мазків з носу та мигдаликів

Скарлатину лікують вдома, а у важких випадках — стаціонарно. Призначається антибактеріальна терапія.
 

кір

Кір: ознаки та терапевтичні заходи

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке тримається в середньому 2-3 дні. На цій початковій стадії можуть виникати такі симптоми:

  • нежить
  • кашель
  • почервоніння очей і сльозотеча
  • дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. 
     

На 4-5 день захворювання з’являється яскраво-червоний плямисто-папульозний висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип поступово зверху донизу розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами (така етапність висипу є важливою діагностичною ознакою кору). Висип швидко починає темніти до коричневого кольору і починається період пігментації, яка може зберігатися 1-1,5 тиж. 

Для діагностики кору досліджують кров хворого на наявність специфічних антитіл. Лікування є симптоматичним. Схему терапії лікар підбирає індивідуально.

вітрянка

Вітрянка: симптоми та особливості лікування

Для клінічного перебігу вітряної віспи характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. На цьому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах. Спочатку елементи висипу мають вигляд плям або папул округлої форми. За декілька годин папули перетворюються на пухирці - везикули. Через 1-2 дні взикули починають підсихати, і на їх місці утворюються кірочки, які через декілька днів відпадають.

Діагноз зазвичай встановлюється клінічно, але у випадках атипового перебігу захворювання може знадобитися лабораторне підтвердження діагнозу - аналіз крові на IgM до вірусу Varicella Zoster або ПЛР-аналіз на визначення вірусу.

Лікування  при вітрянці є симптоматичним: зазвичай обмежується  жарознижувальними  та протисвербіжними засобами, а також обробкою елементів висипу місцевими антисептиками для попередження бактеріальних ускладнень.
 

Як зрозуміти, що в дитини краснуха та як її лікувати

При краснусі на обличчі, шиї, а далі — по всьому тілу виникає дрібноточковий висип, що не болить та не свербить. Переважно висип локалізується на розгинальній поверхні кінцівок, спині, навколо суглобів та на сідницях. Він проходить через декілька днів, не залишаючи плям по собі. Температура підвищується на нетривалий час. Збільшуються лімфовузли, особливо потиличні та задньошийні, може виникнути незначний нежить та коньюктивіт.

Діагноз краснухи ґрунтується на клінічних проявах, проте іноді для підтвердження захворювання може бути рекомендоване визначення специфічних антитіл до вірусу краснухи в крові пацієнта.

Лікування спрямоване на  полегшення симптомів краснухи. Рекомендоване рясне пиття.
 

свинка

Свинка: виявлення та терапія

Паротитна інфекція, що в народі називається свинкою, переважно вражає залозисті органи та нервову систему. Спершу можуть виникати такі ознаки, як озноб, сухість у роті, відсутність апетиту, біль при натисканні за вухом. Основними симптомами є:

  • Головний біль, безсоння, болі у м’язах та суглобах.
  • Дискомфорт чи помірний біль в області привушних, підщелепних, під’язикових слинних залоз через запалення. Враження залоз може бути однобічним та двобічним.
  • Висока температура, що тримається 4-7 днів.
  • Сухість в роті.

У вухах може виникнути біль, який збільшується під час жування та розмови, а лице — набути грушоподібної форми, якщо привушна слинна залоза надмірно збільшиться. За сприятливого перебігу приблизно через тиждень всі симптоми в дитини зникають.
Діагноз епідемічного паротиту підтверджується визначенням в крові хворого специфічних антитіл до вірусу.
 

В період захворювання рекомендований постільний режим, збалансоване дієтичне харчування, рясне пиття. Лікування симптоматичне: протизапальні, жарознижуючі  препарати, сухі зігріваючі компреси на ділянку збільшених слинних залоз.

Вберегтися від більшості інфекцій допомагає вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень.

Леся Лозко

лікар-інфекціоніст, медичний консультант 

Медична лабораторія CSD LAB

вірус кашлюк

Кашлюк

ПЛР. Bordetella species (B. pertussis та B. parapertussis) (кашлюк), якісне визначення видів (зішкріб р/г, змиви з бронхів)

скарлатина

Скарлатина

Виявлення носійства стрептококів групи А (Streptococcus pyogenes). Чутливість до антибіотиків ДДМ

вітрянка

Вітрянка

Вірус Varicella Zoster (3 тип герпесу, VZV), IgM

Краснуха

Краснуха

Вірус краснухи (Rubella virus), антитіла IgМ

свинка

Свинка

Епідемічний паротит (RuBalavirus), IgG