Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Норми глікованого гемоглобіну при діабеті та у здорових людей

Норми глікованого гемоглобіну при діабеті та у здорових людей
10 жовтня 2024
гемоглобін

Глікований гемоглобін є показником середнього рівня глюкози в крові протягом тривалого терміну. Проведення лабораторної діагностики дає змогу отримати об’єктивну картину рівня цукру в крові.

Як визначити, чи в нормі ваш рівень глікованого гемоглобіну?

Щоб зрозуміти, чи не перевищує концентрація глюкози в крові допустимий показник, треба протестувати кров на HbA1c. Аналіз показує обсяг глікованого гемоглобіну, що утворюється через сполучення глюкози та гемоглобіну (білку крові, функцією якого є транспортування кисню) в ході цукрового обміну в організмі. Результат відображає рівень протягом 2 або навіть 3 місяців перед здійсненням перевірки біоматеріалу. Значення демонструється у відсотках.

Якою є норма глікованого гемоглобіну у здорових людей?

Норма аналізується зіставленням результату дослідження з рівнем загального гемоглобіну. Показник HbA1c, що не перевищує 5,7% є нормальним. Якщо вас цікавлять межі адекватних значень для представників різної статі та дітей, варто зазначити, що вони не надто різняться:

  • Жінки — 4–5,7%. Це свідчить про відсутність схильності до гіперглікемії.
  • Чоловіки — 4–5,6%.
  • Діти, підлітки та вагітні пані — 6,5% — граничний нормальний показник. Ідеалом норми вважається трохи менше за 5%.

Показник між 5,7% та 6,4% означає переддіабетний стан, значною є ймовірність розвитку в людини цукрового діабету. Якщо ж зафіксовано рівень 6,5% та вище, йдеться про прогресування цукрового діабету.
 

Адекватний рівень глікованого гемоглобіну в діабетиків

Нормальним за наявності діабету показником глікозильованого гемоглобіну є менше за 7%. Якщо людина із захворюванням дотримується усіх лікарських порад у прагненні підтримувати мінімальне значення, тоді вдасться досягти стадії компенсації та суттєво знизити ризик виникнення ускладнень, зокрема серцево-судинних недугів та проблем із нирками. За рівня 6,5% пацієнт почувається набагато краще, а процеси, відповідальні за життєдіяльність організму, протікають нормально.

Кому потрібно дізнатися рівень глікозильованого гемоглобіну

Діагностичний метод є актуальним у наступних випадках:

  • Припущення лікаря або самої людини про наявність діабету.
  • Перевірка вмісту цукру в крові при діабеті.
  • Оцінка ризику ускладнень при недузі.
  • Перебування у групі ризику розвитку хвороби.

Зазвичай даний метод діагностики призначає ендокринолог або сімейний лікар.
 

Медичні причини спотворених результатів аналізу

Зниженим рівень глікованого гемоглобіну може бути в людей, як страждають на анемію, мають сильні кровотечі, або серпоподібні еритроцити.
Показник буде підвищеним за нестачі заліза та нещодавно здійсненому переливанні крові. Останній чинник пов’язаний з високою концентрацією глюкози у рідких консервантах крові.

Особливості підготовки до аналізу для отримання достовірних результатів

Щоб отримати оптимально правдивий результат, за добу до запланованого забору крові варто не навантажувати себе ані фізично, ані емоційно, не перегріватися та не переохолоджуватися, намагатися виспатися.
Не рекомендовано здійснювати авіапереліт, а також проходити інструментальні дослідження: УЗД, рентген тощо). Масаж, фізіотерапевтичні процедури та приймання медикаментів також під забороною (щодо останнього треба порадитися з лікарем).

Обмеження стосуються нікотину (не палити принаймні 1 годину перед діагностикою), спиртних напоїв, а також багатьох продуктів:

  • Хлібобулочні вироби та випічка, де містяться цукор і рафіноване борошно.
  • Цукерки, печиво, торт, тістечка, підсолоджені газовані напої, соки з доданим цукром.
  • Манго, банани, виноград та інші фрукти зі значним вмістом природного цукру.
  • Молоко, сир, йогурт та інша молочна продукція, де є багато лактози та природні цукри.
  • Кукурудза та картопля — через високий глікемічний індекс та здатність підіймати рівень цукру в крові.

Остання їжа здорової людини перед візитом до лабораторії має бути за 8–12 годин до процедури, а дитини до 2 років — за 3 години. Тобто на дослідження треба прибути натще. Перед аналізом можна випити трохи негазованої води, а безпосередньо перед взяттям біоматеріалу — заспокоїтися, прийняти зручне положення та розслабитися.
 

Висновок

Норми глікованого гемоглобіну в діабетиків та здорових людей дещо відрізняються. Перша категорія має тримати рівень білка в нормі, щоб здоров’я не погіршувалося, а друга — для запобігання розвитку діабету. Перевірити показник HbA1c можна в медичній лабораторії CSD LAB. 

Глікований гемоглобін (HbA1c)
B075

Глікований гемоглобін (HbA1c)

HbA1C - біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за період до 3 місяців (так як утворюється в результаті неферментативного приєднання глюкози до гемоглобіну еритроцитів, період життя яких становить 100-120 днів).