Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Профілактика серцево-судинних захворювань: які аналізи здавати щорічно

24 липня 2024

Профілактика серцево-судинних захворювань, окрім таких заходів, як фізична активність, здорове харчування та відсутність шкідливих звичок, включає також й регулярні медичні огляди. 

Основним методом інструментального скринінгу серцево-судинних захворювань є електрокардіограма. Але також не варто забувати й про лабораторні методи обстеження, які допоможуть тримати під контролем та вчасно виявляти серцево-судинні захворювання. 
До них відносяться: ліпідограма, аналізи крові на креатинін з розрахунком швидкості клубочкової фільтрації за CKD-EPI, глюкозу крові, при підозрі на серцеву недостатність - NT-proBNP

Ліпідограма

Ліпідограма (аналіз крові на ліпідний профіль) допомагає виявити підвищення рівня тригліцеридів, холестерину, та його фракцій, що важливо для виявлення ризиків виникнення атеросклерозу та контролю ефективності його лікування.

Швидкість клубочкової фільтрації (eGFR)

Також, варто контролювати й функцію нирок, оскільки хронічна хвороба нирок часто є ускладненням серцево-судинних захворювань, для цього варто робити аналіз крові на креатинін та розраховувати швидкість клубочкової фільтрації за CKD-EPI.

Глюкоза

Для профілактики серцево-судинних захворювань також важливим є контроль вуглеводного обміну організму – аналіз крові на глюкозу натще. Оскільки, дуже часто цукровий діабет та серцево-судинні хвороби часто супроводжують одне одного. 

NT-proBNP (натрійуретичного гормону В типу N-кінцевий поліпептид)

При підозрі на серцеву недостатність, її маркером є аналіз крові на NT-proBNP (N-кінцевий пропептид натрійуретичного гормону), який синтезується кардіоміоцитами у відповідь на шлуночкову дисфункцію. У разі його підвищення, необхідне додаткове інструментальне дообстеження – ехокардіографія.

Пам’ятайте, що тільки лікар може правильно інтерпретувати результати аналізів. Якщо у вас є питання або сумніви, обов’язково зверніться до свого лікаря. Здоров’я - це найважливіше, що у нас є, тому дбайте про нього!

Вікторія Ступакова
лікар-ендокринолог, терапевт, клінічний консультант CSD LAB

у баби беруть кров

Комплекс №5 "Ліпідограма"

Холестерин, тригліцериди; ЛПВЩ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, індекс атерогенності

пробірки

eGFR

Швидкість клубочкової фільтрації 

лаборантка бере кров

NT-proBNP

Натрійуретичного гормону В типу N-кінцевий поліпептид