Що оцінюється під час аналізу?
Лабораторне дослідження передбачає взяття крові для оцінки наступних її показників:
- Загальний холестерин — основні жири, що транспортуються в кров з їжі та продукуються клітинами печінки й інших органів.
- Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ, або так званий поганий холестерин) — атерогенні фракції: після їх розпалу холестерин затримується на стінках судин.
- Тригліцериди — нейтральні ліпіди, що забезпечують організм енергією.
- Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ, або так звані корисні ліпіди) — єдині ліпідні фракції, відповідальні за протидію осіданню холестерину на стінках судин. ЛПВЩ транспортують холестерин до печінки, звідки він виводиться з організму.
Коефіцієнт атерогенності визначається за формулою: (загальний холестерин – рівень ЛПВЩ) / показник ЛПВЩ. В нормі коефіцієнт атерогенності дорівнює 2,2–3,5.
Під час тлумачення ліпідограми лікар враховує такі фактори ризику розвитку серцево-судинних недугів, як стать, вік, спадковість, супутні негаразди зі здоров’ям, наприклад, цукровий діабет та ожиріння.