Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Що таке “глікований гемоглобін” та чому важливо контролювати його рівень при цукровому діабеті

21 червня 2024

Глікований гемоглобін (HbA1c)— специфічна комбінація гемоглобіну еритроцитів з глюкозою. Показник цієї речовини у венозній крові дає зрозуміти середній рівень глюкози в крові за тримісячний період.

Що треба знати про гемоглобін?

Гемоглобін, що міститься у червоних кров’яних клітинах, еритроцитах, є білком, який транспортує кисень. Науці відомо про декілька різновидів нормального гемоглобіну та про безліч аномальних різновидів.

Переважає Гемоглобін А, що становить до 98% загального обсягу. Він розподіляється на декілька складників, одним з яких є HbA1c. Частково глюкоза, що циркулює в крові, самовільно сполучається з гемоглобіном, в результаті чого утворюється гліколізований гемоглобін.

Рівень глюкози в крові напряму впливає на показник глікованого гемоглобіну. Тандем гемоглобіну та глюкози триває протягом усього періоду існування еритроцита — 120 діб. Глікований гемоглобін щоденно утворюється та зникає в результаті загибелі старих еритроцитів, а молоді, ще не гліковані, замінюють їх.

Коли призначається лабораторне дослідження на глікований гемоглобін?

Аналіз крові на глікований гемоглобін призначається з метою профілактики. Це дає змогу дізнатися про проблему на початковій стадії. Тест є необхідним, якщо в пацієнта з’явилися симптоми, котрі вказують на підвищений рівень глюкози в крові:

  • Посилена спрага.
  • Часте рясне сечовипускання.
  • Швидка втомлюваність.
  • Погіршений зір.
  • Регулярне інфікування.
  • Свербіж.

У групі ризику цукрового діабету — люди віком від 40 років, із зайвою вагою, ожирінням та аналогічною ендокринною недугою в батьків, тож важливо проявити ініціативу у проведенні діагностування.

Також рівень глікованого гемоглобіну важливо контролювати, якщо в людини вже виявлено діабет та для розуміння того, правильно обрано лікування чи доведеться його відкоригувати. В залежності від типу хвороби та чи добре вона піддається терапевтичному впливу, лабораторне тестування призначається від 2 до 4 разів на рік.
 

Як розшифрувати результати аналізу?

Багато хто не розуміє, що означають показники, зазначені в результаті дослідження рівня HbA1c. Якщо хочете дізнатися, як розшифрувати результати до візиту до лікаря, запам’ятайте наступну інформацію:

  • Менш як 5,7% — норма.
  • Від 5,7% до 6,4% — відсоток, характерний для переддіабету.
  • Понад 6,5% — діабет.

Зверніть увагу, що при тлумаченні результатів аналізу треба зважати на вік та стать. Чим старшою стає людина, тим вищий рівень глікогемоглобіну в її венозній крові.

Результат може бути спотворений через анемію, патології нирок та печінки, порушення роботи щитоподібної залози, вагітність, переливання крові, менопаузу.
 

Особливості підготовки до аналізу

Суворих вимог до підготовки перед проведенням лабораторного дослідження немає. Можна прийти на аналіз як натщесерце, так і після сніданку.

Масна чи інша їжа в цьому випадку жодним чином не впливає на результат, так само як заняття спортом, паління, вживання спиртних напоїв та стресовий стан.  

Єдине дійсно важливе правило: не пити препаратів, які знижують рівень глюкози в крові, принаймні за декілька годин до візиту в лабораторію. Нехтування цією рекомендацією може спотворити результати.

Важливість контролю рівня HbA1c

Контроль відсоткового показника глікованого гемоглобіну має суттєве значення при діагностованому цукровому діабеті I та II типів. Аналіз дає фахівцеві змогу з’ясувати, чи дієвим було лікування (регулювання рівня глюкози в крові) протягом певного часового проміжку. Треба, щоб показник не перевищував 7%.

Контроль рівня глюкози при цукровому діабеті дозволяє підтримувати її показник якомога ближче до норми. Завдяки проведенню контролю HbA1c вдається мінімізувати ускладнення на нирки, серце, судини, очі та нервову систему.

Як підтримувати нормальний рівень глікованого гемоглобіну?

Щоб концентрація HbA1c в крові була в нормі, ведіть здоровий спосіб життя: збалансуйте повсякденний раціон, додайте помірну фізичну активність, спіть принаймні 7 годин на добу, позбудьтеся шкідливих звичок.

Якщо маєте порушення процесів перетворення та використання вуглеводів організмом, зверніться до лікаря. Спеціаліст призначить відповідні ліки. Якщо глікований гемоглобін перебуває на межі допустимого значення або перевищує його, допоможе розроблене лікарем персональне меню, яким буде обмежено споживання легкозасвоюваних вуглеводів.

діабет

Глікований гемоглобін (HbA1c)

HbA1C біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за період до 3 місяців (так як утворюється в результаті неферментативного приєднання глюкози до гемоглобіну еритроцитів, період життя яких становить 100-120 днів).