Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Сонячний вітамін: коли потрібно приймати Вітамін Д та як діагностувати його дефіцит

19 червня 2024

Вітамін Д — єдина група біологічно активних речовин, що частково продукуються організмом людини під дією ультрафіолетового випромінювання, під шкірою. Саме через цю особливість компонент називається сонячним. Речовина сприяє поглинанню кальцію та фосфору з їжі в тонкому кишківнику.
У 96% жителів України спостерігається недостатність сонячного вітаміну. Вона робить організм вразливим перед діабетом, недугами шкіри та очей, патологій ясен та карієсом.

вітаміни в тарілці

Чим небезпечний дефіцит вітаміну Д?

Коли в організмі виникає нестача вітаміну Д, погіршується самопочуття та можуть настати такі прикрі наслідки, як:

  • Ослаблення імунної системи.
  • Захворювання серця та судин.
  • Зниження м’язового тонусу.
  • Тривала депресія.
  • Хронічна втома.
  • Пухлини товстого кишківника, підшлункової залози, стравоходу, шлунку, статевих органів у жінок та чоловіків, а також молочних залоз у жінок, бо не вистачає речовини, яка блокує неконтрольоване ділення клітин.
  • Розсіяний склероз.
  • Розм’якшення кісткової тканини — великий ризик переломів, рахіт в дітей.
  • Розвиток чи загострення остеопорозу.

Тож підтримання достатнього рівня вітаміну Д є важливим як в дитинстві, так і в дорослому віці.

Чому виникає нестача вітаміну Д?

Дефіцит вітаміну Д в організмі може бути пов’язаний не лише з незбалансованим раціоном, нерегулярними прогулянками вдень чи настанням холодної пори року. Причина може бути внутрішньою:

  • Нездатність нирок переробляти 25 (ОН) Д в активну форму. Може бути наслідком певних захворювань нирок та печінки, спадкової недуги, наприклад, гіпофосфатемічного рахіту або приймання деяких ліків, зокрема, протисудомних.
  • Недостатнє поглинання вітаміну Д з травного тракту через захворювання, яке провокує таке порушення.
  • Синтез меншої кількості вітаміну Д під дією сонця через темний тон шкіри, користування кремом з високим показником SPF, поважний вік.
  • Поліморфізм гена рецептора вітаміну Д.

Дерматологи не радять тривалий час перебувати під сонцем, не захищаючи дерму, адже це підвищує ризик раку шкіри. Раціон складно збалансувати таким чином, щоб отримувати достатній об’єм корисних речовин: в багатьох просто немає на це часу. Саме тому доцільним є додаткове приймання вітаміну Д.

жінка займається йогою в дощовий день

Симптоми дефіциту вітаміну Д

Припустити, що в дорослого або дитини не вистачає вітаміну Д в організмі можна за такою низкою ознак, які проявляються на самому початку:

  1. Втрата апетиту.
  2. Безсоння.
  3. Печіння у роті та горлі.
  4. Погіршення зору.
  5. Зниження ваги без інших на те причин.

Надалі, без відповідної корекції рівня такого необхідного комплексу речовин, дорослі люди починають страждати від болю у м’язах та кістках і крихкості кісток. В дітей розвивається рахіт, викривлення хребта або нижніх кінцівок, затримка зростання та розвитку.

Як діагностують нестачу вітаміну Д?

Перевірити рівень цієї комплексної речовини можна як за направленням лікаря, так і з власної ініціативи. Для цього треба здати аналіз 

Вітамін D (25-гідроксивітамін D, 25-(OH) D)

Якщо призначено препарати вітаміну Д, через 6–12 тижнів після початку приймання треба здати аналіз повторно. Наступний контроль слід буде здійснити через пів року.
 

мама і донька на пляжі приймають сонячні ванни

Інші причини приймати вітамін Д

Окрім, власне, дефіциту вітаміну Д, виявленого під час лабораторного дослідження, лікар можее призначити прийом препарату в таких випадках:

  1. Вагітність. Коли жінка при надії, потреба її організму у вітаміні Д є більшою, що пояснюється активним використанням ресурсів для підтримання розвитку плода. В перші 6 місяців вживання вітаміну Д знижує ризик викидня та захищає від порушень скорочувальної функції матки. Нормалізація рівня вітаміну Д сприятиме виробленню плацентарних гормонів, формуванню кісток плода, а після народження маляти подбає про його правильний розумовий розвиток.
  2. Аутоімунні захворювання, зокрема цукровий діабет. З дефіцитом вітаміну Д такі недуги починають прогресувати.
  3. Жировий гепатоз. Корекція рівня вітаміну Д зменшує прояви цього хронічного захворювання печінки.
  4. Когнітивні порушення. Речовина, призначена в адекватному дозуванні, добре впливає на пацієнтів зі зниженими пізнавальними функціями.
  5. Підвищена концентрація кальцію в плазмі крові — для нормалізації вмісту цієї речовини.
  6. Стан підвищеної ендокринної активності паращитоподібних залоз.

Але не забувайте, що самостійний прийом вітамінів може нашкодити вашому здоров'ю. Дозування лікар підбирає індивідуально, відповідно до віку та загального стану пацієнта. 

вітамін Д

Вітамін D (25-гідроксивітамін D, 25-(OH) D)

Вітамін Д — єдина група біологічно активних речовин, що частково продукуються організмом людини під дією ультрафіолетового випромінювання, під шкірою.