Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

В чому особливість цукрового діабету другого типу

10 липня 2024

Цукровий діабет II типу становить до 95% всіх випадків діабету. Зазвичай ця форма хвороби розвивається в людей із надмірною вагою. Проте існують й інші чинники. Регулярна профілактична діагностика дає змогу виявити патологію на самому початку, коли проблема ще не сигналізує про себе, і вжити заходів для керування її перебігом та запобігання виникненню ускладнень.

Як розвивається цукровий діабет II типу?

Організм людини потребує глюкози як основного джерела енергії. Проте її мало споживати з харчовими продуктами. Глюкоза має надходити до клітин, лише тоді вона використовується належним чином. Це забезпечує гормон інсулін, котрий, з’єднуючись зі спеціальними клітинними рецепторами, дає до них шлях глюкозі. В здоровому організмі механізм функціонує таким чином:

  • Після процесу споживання їжі глюкоза потрапляє до крові, її рівень підвищується.
  • Підшлункова залоза відповідає на цей процес викидом у кров потрібного обсягу інсуліну.
  • Речовина транспортується до клітини, її показник знижується, а інсулін припиняє вироблятися, поки людина не поїсть знову.

Проте з розвитком цукрового діабету механізм зазнає збою. Якщо клітини підшлункової залози знижують синтез інсуліну, чи організм припиняє його належним чином використовувати, йдеться про цукровий діабет II типу.
 

Хто перебуває у групі ризику виникнення патології?

Найчастіше цукровий діабет другого типу виявляють у зрілих людей. Раніше в народі захворювання йменувалося діабетом людей похилого віку. Проте наразі недуга молодшає: останнім часом цукровий діабет II типу діагностують навіть у дітей та підлітків. Цей різновид захворювання є поширенішим за перший: з усіх виявлених випадків захворювання на цукровий діабет 90% становить II тип.

зож

Чинники недуги

Чималу роль в розвитку діабету другого типу відіграє спадковість. Якщо патологію виявлено в одного з найближчих родичів, ймовірність захворіти є вищою. Проте спричинити цукровий діабет II типу також можуть інші фактори:

  • Неякісний раціон.
  • Паління.
  • Надмірна вага.
  • Малорухливий спосіб життя.
  • Супутні негаразди зі здоров’ям: порушення в роботі серця й судин, артеріальна гіпертензія.

Діабет 2 типу нерідко діагностується в жінок з менопаузою або полікістозом яєчників. Ризик захворювання є значним, якщо під час вагітності почали турбувати ознаки тимчасового діабету: слабкість, втома, посилена спрага.

Прояви діабету другого типу

Симптоми недуги проявляються поступово. Припустити розвиток захворювання можна за цими проявами:

  • Дуже сильний голод.
  • Оніміння кінцівок.
  • Грибок шкіри.
  • Свербіж.
  • Сексуальна дисфункція.
  • Постійна нестача енергії.
  • Часте інфікування сечостатевої системи.
  • Повільне загоєння пошкоджень шкіри.

При цукровому діабеті другого типу, так само як у випадку з недугою першого типу, виникає спрага та сухість у роті, частіше виникає потреба у сечовипусканні, погіршується зір. Проте особливість захворювання полягає у тому, що симптоми проявляються повільніше, ніж при діабеті I типу.

Особливість лікування діабету II типу

При діабеті другого типу є багато можливостей допомогти собі добре почуватися:

  1. Дотримання призначеної лікарем дієти.
  2. Приймання пігулок, що знижують показник глюкози в крові — призначаються в окремих випадках.
  3. Ін’єкції — інколи виявляються більш дієвими.

Тоді як при цукровому діабеті першого типу терапія полягає у здійсненні уколів інсуліну, який не продукується організмом.

Як діабет другого типу впливає на повсякденне життя?

При цукровому діабеті 2 типу слід забути про шкідливі звички й додати в розпорядок дня прогулянки та спорт. Надважливо при захворюванні не нехтувати лікарськими порадами, зокрема докладати зусиль для зниження маси тіла перебуванням на низькокалорійній дієті, адже зайві кілограми заважають функціям інсуліну.

Нормалізація ваги сприяє зниженню рівня цукру в крові. Треба регулярно зважуватися, систематично перевіряти рівень глюкози в крові.

Діагностика цукрового діабету 2 типу

Другий тип захворювання специфічний тим, що людина може тривалий час не здогадуватися про небезпечні порушення, які сталися в організмі. Значна роль у лікуванні діабету відводиться своєчасній перевірці здоров’я.

Для діагностики слід зробити лабораторне дослідження — аналіз рівня глюкози у венозній крові. Для підтвердження діагнозу призначається визначення показника гліколізованого гемоглобіну, а також глюкозотолерантний тест.

Найліпший метод запобігання розвитку цукрового діабету другого типу — щорічне здавання крові на аналіз.

діабет

Комплекс №278 "Диференційна діагностика діабетів"

глюкоза, глікований гемоглобін, антитіла до глутамінокислої декарбоксилази (GADА); С-пептид