Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Як Тироксин та ТТГ впливають на організм

4 липня 2024

Ендокринна, імунна та нервова системи керують функціонуванням усіх людських органів. Гормони, що продукуються щитоподібною залозою, незамінні для адекватної роботи всіх тканин та систем в організмі.

Гормони щитоподібної залози відповідають за використання енергії, тож збереження достатнього їх рівня є надважливим, щоб організм працював належним чином.

Опинившись всередині клітини, гормон спрямовується до ядра, де активує реакції, якими запускаються процеси окислення та відновлення. Робота щитоподібної залози, своєю чергою, залежить від гіпофіза. Гормони, котрі синтезуються обома залозами, мають значний вплив на організм.

Головні гормони щитоподібної залози

Як і трийодтиронін, тироксин є основним гормоном, що виробляється щитоподібною залозою. Перший містить 3 молекули йоду, другий — 4, звідки і їхні інші назви — Т3 та Т4. Тироксин з часом в тканинах організму перетворюється на Т3, від якого залежить метаболізм. Т4 займає майже 90% від загального обсягу гормонів, які виділяються щитоподібною залозою.

Коли рівень тиреотропного гормону підвищується, зростає й рівень тироксину (концентрація Т3 підвищується теж). Якщо у функціонуванні щитоподібної залози стається збій, гормональний рівень падає або підвищується.

Причини високого та низького рівня тироксину

Вміст загального тироксину може бути підвищений в крові через гіпертиреоз, ожиріння, запалення або пухлину в щитоподібній залозі, хронічні печінкові недуги, наприклад, хронічний гепатит або цироз.

Рівень загального тироксину може знизитися як наслідок гіпотиреозу, дефіцит білків, хірургічне втручання у щитоподібну залозу, приймання оральних контрацептивів, недостатнє споживання йоду з харчовими продуктами, отруєння певними металами, наприклад, свинцем.

Що таке тиреотропний гормон?

ТТГ — основний важіль управління щитоподібною залозою. Цей гормон синтезується гіпофізом та регулює продукування гормонів щитоподібної залози. За їх стабільну концентрацію відповідає механізм зворотного зв’язку: коли рівень гормонів, зокрема тироксину, знижується, гіпоталамус реагує на це, надсилаючи в гіпофіз сигнал про вироблення тиреотропного гормону.

Коли рівень ТТГ підвищується, це активує синтез тиреоїдних гормонів щитоподібною залозою. Зворотній процес протікає таким самим чином.
Порушення в роботі гіпофіза може спричинити неконтрольоване підвищення чи зниження тиреотропного гормону, що зробить інтенсивнішим продукування тироксину та трийодтироніну щитоподібною залозою. Зважаючи на те, що секрецією ТТГ управляє гіпоталамус, його недуги також можуть викликати збій в цій системі.

дослідження щитоподібної залози

Як низький рівень ТТГ відбивається на стані здоров’я?

Занизький рівень ТТГ вказує на надмірний синтез гормонів щитоподібною залозою, який називається гіпертиреозом. Підвищена функція цього органа впливає на організм наступним чином:

  1. Тремтіння рук.
  2. Ускладнене засинання.
  3. Пришвидшене серцебиття.
  4. Підвищення тривожності.
  5. Зниження ваги.
  6. Діарея.
  7. Швидка поява відчуття втоми.
  8. Випуклість очей.
  9. Набряклість шиї.
  10. Підвищення кров’яного тиску.
  11. Нерегулярні менструації.

Гормон щитоподібної залози пригнічує виділення ТТГ, тож підвищений показник гормону щитоподібної залози здатен занизити концентрацію ТТГ до рівня, меншого за норму. В окремих випадках негаразди з гіпофізом провокують і низький рівень продукованих щитоподібною залозою гормонів, і низький показник тиреотропного гормону.
 

Як впливає на здоров’я підвищення показника ТТГ?

Підвищений показник тиреотропного гормону може свідчити про продукування щитоподібною залозою недостатнього обсягу гормонів. Стан йменується гіпотиреозом. При зниженій секреції гормонів, можна помітити такі прояви:

  • Закреп.
  • Набряки.
  • Сухість шкіри.
  • Відхилення в циклі в бік частих та рясних менструацій.
  • Підвищена втомлюваність.
  • Випадіння волосся.
  • Оніміння та поколювання в руках.
  • Депресія.
  • Збільшення ваги з незрозумілої причини.
  • Невитривалість перед низькою температурою повітря.
  • Зниження лібідо.

Занизька концентрація тироксину може спричинити надмірний синтез ТТГ. Досить рідко причиною підвищення рівня ТТГ та гормонів щитоподібної залози стають порушення гіпофіза, наприклад, аденома або генетичний недуг.
 

Лабораторна діагностика гіпертиреозу та гіпотиреозу

Перевірка організму на обидва порушення передбачає здавання крові для проведення аналізу на наступні показники:

  1. Т3
  2. Т4
  3. ТТГ

Інколи для визначення причини захворювання аналізується аутоімунний фактор.