Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Які хвороби можуть викликати підвищення рівня лейкоцитів?

15 липня 2024

Лейкоцити, білі клітини крові, є надважливим складником захисної системи організму. Вони протидіють інфекціям, чужорідним речовинам та патогенам. Ці особливі клітини продукуються кістковим мозком, а далі транспортуються кровотоком, перевіряючи різноманітні тканини та органи на наявність потенційних загроз, які, у разі виявлення, усуваються. Нормальний показник білих клітин крові — від 4 000 до 11 000 одиниць на мкл як у жінок, так і в чоловіків.

хвора жінка

Через що рівень лейкоцитів в крові може зрости?

Підвищена концентрація лейкоцитів  в загальному аналізі крові  - лейкоцитоз, свідчить про те, що в роботі організму сталися певні збої. Зростання показника лейкоцитів може бути пов’язане з низкою чинників:

  • Хронічні запальні недуги, до прикладу, ревматоїдний артрит. Симптом виникає як свідчення, що імунна система тривалий час протистоїть проблемі.
  • Бактеріальні інфекції. Лейкоцитоз нерідко проявляється при апендициті, зараженні сечовивідних шляхів, пневмонії.
  • Вірусні інфекції. Підвищення концентрації лейкоцитів супроводжує грип та мононуклеоз.
  • Зараження паразитами. Імунна реакція виникає як відповідь на паразитарну небезпеку.
  • Кишкові запальні захворювання: хвороба Крона, виразковий коліт.
  • Аутоімунні негаразди, наприклад, системний червоний вовчак чи стрептококова інфекція.
  • Приймання кортикостероїдів.
  • Порушення цілісності тканин, наприклад, при травмуванні.
  • Лейкемія. Симптом сигналізує про граничний рівень порушення регуляції кровотворення.
  • Лімфома. Рак, який вражає лімфатичну систему, часто проявляється аномальним зростанням рівня лімфоцитів, що сповіщає про злоякісні перетворення імунних клітин.

Варто виокремити підвищення рівня лейкоцитів в крові жінок. Воно є характерним для гінекологічних негараздів, наприклад запальних захворювань малого таза та ендометриту — запалення маткової слизової оболонки.
До незначного зростання показника лейкоцитів може призвести вагітність, адже тіло жінки налаштовується на серйозні фізіологічні зміни, які передбачають виношування плода та лактацію.

Типи лейкоцитозу

Різновид порушення залежить від типу білих клітин крові:

  1. Нейтрофільоз — найпоширеніший варіант. Йдеться про збільшення кількості підвиду лейкоцитів, що іменуються нейтрофілами. Ці складники можуть швидко спрямовуватися до місця інфікування та здатні поглинати бактерії. Нейтрофіли становлять 40–60% загального числа лейкоцитів. Нейтрофільоз виникає при інфекції та запаленні.
  2. Лімфоцитоз. На них припадає 20–40% усіх білих клітин крові. Лімфоцити атакують аномальні та інфіковані клітини. Лімфоцитоз стається при вірусній інфекції та лейкемії.
  3. Моноцитоз є рідкістю. Таке порушення являє собою збільшення кількості моноцитів, яких налічується лише 2–8% загального обсягу лейкоцитів. Моноцити відіграють надважливу роль у процесі очищення під час імунної відповіді. Моноцитоз характерний для окремих інфекцій та онкології.
  4. Еозинофілія. Явище сигналізує про те, що в крові є надлишок еозинофілів, яких загалом близько 4% від суми білих кров’яних клітин. Еозинофіли відповідають за нейтралізацію небезпеки токсинами. Порушення рівня може вказувати на алергію або проникнення в організм паразитів.
  5. Базофілія — найрідкісніший різновид, за якого зростає рівень базофілів, їх усього 0,1–1%. Метою базофілів є залучення інших захисних клітин до ураженої локації організму. Базофілія характерна для лейкемії.
    Виявлений лейкоцитоз дає поштовх для подальшого з’ясування проблеми.

Прояви лейкоцитозу

Лейкоцитоз може спричинити такі прояви, як:

  • Підвищення температури.
  • Втрата ваги, синці, пітливість — при ракових захворюваннях.
  • Свербіж, почервоніння та висипання на шкірі — при алергії.
  • Проблеми з диханням — якщо алерген потрапив до легень.
  • При стресі або впливі ліків симптомів може не бути.

Для моніторингу призначається біохімічний аналіз крові

міндзуркі

Комплекс №3 "Біохімія крові базова"

глюкоза (сироватка), білок загальн., АСТ, АЛТ, сечовина, креатинін, холестерин, білірубін загальний