Бесплатно со всех номеров

Поиск
Меню

Біохімія крові: як розібратися в результатах аналізів

Біохімія крові: як розібратися в результатах аналізів
14 октября 2024
біохімія крові аналіз

Біохімія є більш інформативною за загальний клінічний аналіз крові. За результатами можна зрозуміти, що в людини є недуга, навіть якщо вона тільки почала розвиватися. Отже, аналіз треба робити не лише за лікарським призначенням, а й з власної ініціативи — щорічно.

Показники білків

Найчастіше аналізуються наступні складники:

  • Загальний білок — дає розуміння про стан білкового обміну. Нормою є наступні значення: для віку менш як рік — 47–72, у 1–4 роки — 61–75, для 5–7 років — 52–78, 8–15 років — 58–76, у понад 15 років — 64–83 г/л. Менші показники свідчать про неправильний раціон, печінкові недуги, а також можуть бути наслідком нещодавно перенесеного хірургічного втручання, опіків, травми. Понаднормовий рівень вказує на інфекційне захворювання, зневоднення, гепатит неінфекційної природи, автоімунну недугу.
  • Глікований гемоглобін — діагностика та контроль цукрового діабету. Норма — < 5,7%. Підвищення до 6,4 % — переддіабетний стан. Концентрація понад цей рівень сповіщає про розвиток діабету.

Для перевірки вмісту білків можна здійснити звичайний або розширений аналіз.

На що вказує пігмент білірубін?

При аналізі загального білірубіну нормою є показник 3,4–17,1 мкмоля/л. Вміст цього жовтого пігменту зростає при недугах і спадкових печінкових патологіях, а також проблемах жовчовивідних шляхів.

Як розшифрувати рівень металічних макроелементів?

Серед таких складників крові найчастіше досліджуються наступні:

  • Калій. Регулює водний баланс та нормалізує серцебиття. Адекватний рівень — 3,5–5 ммоль/л. Нестача сигналізує про ниркову недостатність, хронічну хворобу нирок або синдром Кушинга, надлишок — про зневоднення, травму, діабетичну кому, хронічну надниркову недостатність.
  • Натрій. Забезпечує передавання імпульсів у м’язи. При показнику 136–145 ммоль/л немає приводів для хвилювання. Нижчий рівень вказує на цукровий діабет, недугу нирок або шлунково-кишкового тракту, гіпотиреоз, застійну серцеву недостатність. Висока концентрація свідчить про зневоднення, надлишок солей, нецукровий діабет, зменшення об’єму сечі, яку виділяють нирки.
  • Кальцій. Бере участь в утворенні кісткової тканини, є важливим для нормальної роботи нервів, м’язів, залучений до утворення кісткової тканини, він вкрай важливий для нормальної роботи м'язів, нервів, серцевого м'яза і судин. Якщо бачите отримане значення від 2,25 до 2,5 ммоль/л, все нормально. Знижений рівень сповіщає про нестачу вітаміну D, гіпопаратиреоз, порушення метаболізму магнію, панкреатит або функціональні захворювання нирок. Підвищений показник — ознака гіперпаратиреозу або онкологічної недуги.

Потрібно правильно розтлумачити ці показники, аби вчасно почати лікування, якщо щось вказує на захворювання.
 

Що треба знати про рівні низькомолекулярних азотистих речовин в крові?

У сукупності аналізуються креатинін та сечовина. Їхні показники дають зрозуміти, яким є робочий стан нирок, а також наскільки погіршено фільтраційну та видільну функції. Норма сечовини для жінок — 2,2–6,7 ммоль/л, а для чоловіків — 3,8–7,3 ммоль/л. Адекватна концентрація креатиніну для жінок — 53–97 мкмоль/л, а для представників сильної статі — 62–115 мкмоль/л.

Підвищення означає ниркові проблеми, але може бути спричинене, наприклад, інтенсивними фізичними навантаженнями, тривалим обмеженням в їжі, негараздами з щитоподібною залозою, високобілковим раціоном. Знижений вміст — сигнал захворювання печінки, вагітності, або наслідок низькобілкової дієти.

Щодо сечової кислоти, в жінок рівень в нормі у віці до 14 років — 120–320,
а в старших — 150–350. В чоловіків, яким менше за 14 років — 120–320, а в старших за цей вік — 210–420. Підвищення означає подагру, алкоголізм, а в окремих випадках — патологію печінки та нирок. Знижена концентрація спостерігається при неякісному раціоні.

Як зрозуміти рівень ліпідів?

Загальний холестерин в нормі при 5,2 ммоль/л. Нижчий рівень говорить про печінкову недостатність, гіпертиреоз, недостатнє всмоктування в тонкій кишці певної поживної речовини. Показник підвищується через первинне та вторинне порушення складу кров’яних ліпопротеїнів.

Тригліцериди в нормі 

  • в жінок, до 15 років — від 0,40 до 1,48, віку 15–30 років — 0,4–1,63, у віці 30–55 років — 0,44–2,63, а в тих, яким понад 55 років — 0,62–2,71.
  • для представників чоловічої статі до 15 років норма становить 0,34–1,41, для людей 15–30-річного віку — 0,45–2,81, у 30–55 років — 0,56–3,61, а яким понад 55 років — 0,65–3,29 ммоль/л.

Висновок

Біохімічний аналіз крові є розгорнутим методом лабораторної діагностики, необхідним для розуміння стану внутрішніх органів, виявлення дефіцитів, діагностики метаболічного порушення. У нашій лабораторії CSD LAB можна зробити базовий та розширений біохімічний аналіз крові.

кров
K078

Комплекс №3 "Біохімія крові базова"

глюкоза (сироватка), білок загальн., АСТ, АЛТ, сечовина, креатинін, холестерин, білірубін загальний

кров
K079

Комплекс №4 "Біохімія крові розширена"

глюкоза (сироватка), білок загальн., АСТ, АЛТ, сечовина, креатинін, холестерин, білірубін загальн., лужна фосфатаза, сечова кислота, тригліцериди, калій, натрій, кальцій загальний