Холестерол (ХС, холестерин) - жироподібна речовина, життєво необхідна організму. Правильне наукове іменування цієї речовини - "холестерин" (закінчення "ол" вказує на приналежність до спиртів), проте в масовій літературі набуло поширення найменування "холестерин. Холестерин бере участь в утворенні клітинних мембран всіх органів і тканин тіла. На основі холестерину створюються гормони, які беруть участь в зростанні, розвитку організму і реалізації функції відтворення. З холестерину утворюються жовчні кислоти, які входять до складу жовчі, завдяки їм в кишечнику всмоктуються жири. Холестерин не розчиняється у воді, тому для переміщення по організму він "упаковується" в білкову оболонку, що складається зі спеціальних білків - аполіпопротеїнів. Одержаний комплекс (холестерин + аполіпопротеїн) називається ліпопротеїдом. У крові циркулює кілька типів ліпопротеїнів, що відрізняються пропорціями, що входять до їх складу компонентів:
- ліпопротеїни дуже низької щільності (ЛПДНЩ),
- ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ),
- ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ).
Холестерин ЛПНЩ вважається "поганим", так як при його надлишку в стінках судин виникають бляшки, які можуть обмежувати рух крові по судині, що загрожує атеросклерозом і значно підвищує ризик захворювань серця (ішемічної хвороби, інфаркту) і інсульту. У печінці виробляється достатня для потреб організму кількість холестерину, однак частина надходить з їжею, в основному з м'ясом і жирними молочними продуктами. Якщо у людини є спадкова схильність до підвищення холестерину або він вживає занадто багато холестеринвмісної їжі, то рівень холестерину в крові може підвищуватися і завдавати шкоди організму. Надлишкові кількості холестерину відкладаються в стінках судин у вигляді бляшок, які можуть обмежувати рух крові по судині, а також роблять судини більш жорсткими (атеросклероз), що значно підвищує ризик захворювань серця (ішемічної хвороби, інфаркту) і інсульту.
Для чого призначають дослідження?
- Щоб оцінити ризик розвитку атеросклерозу і проблем з серцем.
- Для профілактики багатьох захворювань.
Метод дослідження
Колориметричний ферментативний
Біоматеріал дослідження
Кров (Сироватка)
Як правильно підготуватися до дослідження?
Натщесерце (8-12 годин голодування); для дітей до двох років можливе голодування протягом 2-3 годин. За добу виключити фізичні та емоційні навантаження, перегрів та переохолодження, порушення режиму сну, авіаперельоти, інструментальні методи дослідження (УЗД, рентген та ін.), фізіотерапевтичні процедури, масаж, прийом алкоголю та медикаментів (останнє – тільки за погодженням з лікарем!). Якщо виключити прийом ліків неможливо, необхідно про це повідомити при оформленні замовлення в лабораторії. За годину перед забором крові не можна курити. У день дослідження допускається вживання невеликої кількості води. Перед маніпуляційними процедурами слід прийняти зручну позу, розслабитися та заспокоїтись.
Що може впливати на результат?
Концентрація холестерину час від часу може змінюватися, це нормально. Одиничне вимірювання не завжди відображає звичайний рівень, тому іноді може знадобитися перездати аналіз через 1-3 місяці. Підвищують рівень загального холестерину:
- вагітність (тест на холестерин слід здавати щонайменше через 6 тижнів після пологів),
- тривале голодування,
- здача крові в положенні стоячи,
- анаболічні стероїди, андрогени, кортикостероїди,
- куріння,
- прийом їжі, що містить тваринні жири.
Знижують рівень загального холестерину:
- здача крові в положенні лежачи,
- алопуринол, клофібрат, колхіцин, протигрибкові препарати, статини, холестирамін, еритроміцин, естрогени,
- інтенсивне фізичне навантаження,
- дієта з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.
Синоніми
Холестерин Холестерол, холестерин Blood cholesterol, Cholesterol, Chol, Cholesterol total.
Що означають результати? Референтні значення
Поняття "норма" не цілком можна застосувати по відношенню до рівня загального холестерину. Для різних людей з різною кількістю чинників ризику норма холестерину буде відрізнятися. Тест на холестерол (холестерин) використовується для визначення ризику виникнення серцево-судинних захворювань, однак, щоб визначити цей ризик для конкретного пацієнта найбільш точно, необхідно оцінити всі сприятливі фактори. Причини підвищення рівня загального холестерину (гіперхолестеринемії) Гіперхолестеринемія може бути результатом спадкової схильності (сімейна гіперхолестеринемія) або надлишкового прийому з їжею тваринних жирів. У більшості людей з підвищеним холестерином в тій чи іншій мірі задіяні обидва чинники. Рівень холестерину є лише одним з факторів ризику серцево-судинних захворювань. Загальна оцінка цього ризику здійснюється з урахуванням всіх параметрів, включаючи наявність серцево-судинних захворювань у пацієнта або його родичів, куріння, підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, ожиріння і ін. Для більш точного визначення ризику виникнення серцево-судинних захворювань призначають тест на холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ). Перед призначенням лікування необхідно виключити інші причини підвищення загального холестерину:
- холестаз - застій жовчі, який може бути викликаний захворюванням печінки (гепатит, цироз) або камінням в жовчному міхурі,
- хронічне запалення нирок, що приводить до нефротичного синдрому,
- хронічна ниркова недостатність,
- зниження функції щитовидної залози (гіпотиреоз),
- погано вилікуваний цукровий діабет,
- алкоголізм,
- ожиріння,
- рак простати або підшлункової залози.
Причини зниження рівня загального холестерину (гіпохолестеринемія)
- Спадковість.
- Важке захворювання печінки.
- Онкологічні захворювання кісткового мозку.
- Підвищена функція щитовидної залози (гіпертиреоз).
- Порушення всмоктування в кишечнику.
- Фолієво- або B12-дефіцитна анемія.
- Поширені опіки.
- Туберкульоз.
- Гострі захворювання, гострі інфекції.
- Хронічна обструктивна хвороба легень.
Референтні значення:
0.5-5.2 ммоль/л.
Хто призначає дослідження?
Лікар загальної практики, терапевт, кардіолог.