Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Роль Кальпротектину в Діагностиці Запальних Захворювань Кишечника: Лабораторний Аналіз та Його Значення

Роль кальпротектину в діагностиці запальних захворювань кишечника: лабораторний аналіз та інтерпретація результатів
19 жовтня 2024
кал

Кальпротектин є білком, що вивільняється з нейтрофілами та макрофагами, коли вони активуються. Виділяється він разом з фекаліями у значному обсязі, коли уражено слизову оболонку кишківника. Білок може бути виявлено навіть у малій порції біоматеріалу, наприклад, в 1 грамі. Тож фекальний кальпротектин — важливий маркер запалення слизової оболонки кишківника.

Діагностичне значення кальпротектину

Визначення рівня кальпротектину в калі відкриває перед лікарями наступні можливості:

  1. Відрізнити запальне захворювання кишківника (ЗЗК) від синдрому подразненого кишківника (СПК). Пацієнти з СПК не мають високої концентрації ФК, тоді як пацієнти з ЗЗК вирізняються значною концентрацією кальпротектину, що пов’язано з ендоскопічною та гістологічною оцінкою розвитку захворювання. Тобто можна одержати попередній результат до, наприклад, проведення ендоскопії.
  2. З’ясувати, чи знадобиться людині рентгенологічна діагностика.
  3. Розрізнити органічне ураження кишківника та абдомінальний біль і діарею.
  4. Контролювати, не проникаючи до організму (неінвазивно), якого стану досягло захворювання: ремісія/рецидив. Зокрема, вдається виявити клінічний рецидив хвороби Крона та виразкового коліту, навіть коли симптомів ще немає.
  5. Вибрати правильне лікування та оптимізувати його процес, зрозуміти, якщо терапія не є ефективною.

Одночасно з дослідженням рівня фекального кальпротектину рекомендується проводити аналіз на приховану кров.

В яких випадках призначається аналіз рівня кальпротектину?

Цей різновид лабораторної діагностики лікар може призначити з такою метою:

  • Диференційна діагностика запальних та функціональних недугів кишківника.
  • Припущення про некротичний ентероколіт у новонародженого, спостереження за протіканням захворювання.
  • Перевірка дієвості терапії пацієнтів з грибковими захворюваннями, гельмінтозами, дизентерією, негараздами зі здоров’ям, спричиненими кишковою паличкою.
  • Моніторинг гістологічної та ендоскопічної активності запалення, прогноз рецидиву при запальному захворюванні кишківника.
  • Аналіз запального процесу, ступеня відновлення слизової кишківника після перенесених інфекційних недугів.
  • Виключення запалення товстої кишки в пацієнтів з підозрою на синдром подразненого кишківника.
  • Додаткова діагностика новоутворень.

Визначення концентрації кальпротектину в калі може призначити педіатр, сімейний лікар, гастроентеролог, терапевт. Показанням для проведення дослідження є ознаки запального процесу в кишківнику, проте проведення аналізу є можливим і для запобігання проблемі, навіть якщо жодних симптомів немає.

Тонкощі збору та доставки біоматеріалу

За 5 днів до збору калу варто припинити приймання нестероїдних протизапальних засобів, а також таких, в яких міститься магній, цинк, кальцій. Усі ці препарати можуть спотворити результат тесту.

Не роблячи клізму та не приймаючи проносне, зберіть природну порцію фекалій у стерильний контейнер з ложечкою та герметичною кришкою (продається в аптеці). Об’єм біоматеріалу має бути в межах від 1 до 10 г. Чимшвидше доставте зразок до лабораторії. Бажано, щоб температура довкола контейнера не перевищувала 23 градусів.

Нормальні показники та відхилення

Референтні значення при аналізуванні концентрації кальпротектину є наступними:

  • Діти віком до 1 року < 500 мкг/р.
  • Малюки від 1 до 4 років < 100 мкг/г.
  • Дітлахи від 4 років, а також дорослі < 50мкг/р.

Помірно підвищена концентрація кальпротектину є характерною для ураження слизової, яке може супроводжувати лактозну недостатність, автоімунний гастрит, целіакію.

Суттєве зростання рівня вказаного білка спостерігається при запальних кишківникових недугах, онкологічних захворюваннях, бактеріальних інфекціях шлунково-кишкового тракту, випинанні стінок кишківника, систематичному прийманні нестероїдних протизапальних засобів.
У новонароджених та малюків рівень кальпротектину в середньому є вищим за дорослі показники. Інтерпретацію результатів дослідження фекального кальпротектину варто довірити працівнику лабораторії або лікарю, який направив на аналіз.

Висновок

Вміст кальпротектину дозволяє зрозуміти, чи розвивається в кишківнику запальне захворювання, відрізняти одні недуги від інших, а також допомагає відкоригувати терапевтичні заходи, якщо попередні виявилися недостатньо ефективними. Зверніться до нашої лабораторії CSD LAB — і ми точно визначимо рівень фекального кальпротектину. 

аналіз кала
B238

Кальпротектин фекальний (кількісне визначення)

Кальпротектин - білок, який продукується поліморфноядерними нейтрофілами, моноцитами і плоским епітелієм (крім епітелію шкіри). Кальпротектин виділяється у великих кількостях з калом при пошкодженні слизової оболонки кишечника, є маркером активності лейкоцитів і запалення в шлунково-кишковому тракті.