Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Тест на Helicobacter pylori: методи виявлення та їх клінічна значимість

Тест на Helicobacter pylori: методи виявлення та їх клінічна значимість
22 жовтня 2024
хеликобактер пилори

Helicobacter pylori є одним з найпоширеніших людських патогенних мікроорганізмів. Зараження бактерією найчастіше відбувається фекальним шляхом (переважно в дитинстві), а також оральним, про що говорить виділення бактерії у слині та зубному нальоті.

За відсутності лікування збудник може перебувати в організмі все життя людини, спричиняючи відчуття важкості, біль, печіння між пупком та мечоподібним відростком грудини.

Тривале протікання захворювання загрожує атрофією слизової оболонки шлунку, можливі ознаки залізодефіцитної анемії. Бактерія в кожного, хто нею інфікований, провокує хронічний гастрит, а це може спричинити такі прикрі наслідки, як:

  • Виразкова хвороба.
  • Аденокарцинома шлунку.
  • Атрофічний гастрит.
  • MALT-лімфома шлунку.

Своєю чергою, знищення цього небезпечного збудника — шлях до подолання гастриту, а також запобігання розвитку чи рецидивам перелічених недугів.

Неінвазивні методи діагностики Helicobacter pylori

Для знаходження хелікобактеріозу є численні дослідження. Для первинної діагностики більш бажаними є неінвазивні методи:

  1. Дихальний тест. Виявлення у повітрі, яке видихає пацієнт, ізотопів 13С чи 14С. Вони виділяються у відповідь на розщеплення у шлунку міченої сечовини під впливом уреази Н.pylori.
  2. Аміачний дихальний тест (хелік-тест).
  3. Серологічний. Скринінгова діагностика антитіл бактерії в периферійній крові.
  4. Аналіз калу на антиген H. pylori. Пряма ідентифікація бактерії у фекаліях.
  5. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). ДНК H. Pylori вдається знайти в біоптатах слизової шлунку, слині, калі, зубному нальоті.

Провідне клінічне значення мають дихальний тест та виявлення антигену бактерії в калі, адже вони придатні як для первинного дослідження, так і для моніторингу терапії. Якщо пацієнт не потребує ендоскопії, лікар призначить саме неінвазивний спосіб діагностики.

Інвазивні методи виявлення хелікобактер пілорі

Інвазивні шляхи виявлення Helicobacter pylori передбачають ендоскопічне втручання в організм пацієнта. Це наступний перелік досліджень:

  • Гістологія. Гістологічний метод — дуже поширений спосіб виявлення хелікобактерної інфекції. За його допомогою бактерія візуалізується безпосередньо у досліджуваних біоптатах. Якщо пацієнту дозволено ендоскопічне дослідження, цей варіант можна обрати для первинної діагностики. Проте його не застосовують для розуміння дієвості ерадикаційної терапії, адже це потребує проведення ЭФГДС.
  • Уреазний тест — визначення уреазної активності в біоптаті слизової оболонки шлунку чи дванадцятипалої кишки через розміщення його до гелеподібного середовища, в якому міститься субстрат, буфер та індикатор.
  • Культивування. Бактеріологічний метод дозволяє отримати максимум інформації про бактерію при її культивуванні зі зразків біоптату шлунку. Передбачається виділення штаму H. Pylori та подальше вивчення усіх властивостей та патогенних факторів збудника. Бактеріологічний метод дає змогу з’ясувати, чи є хелікобактер пілорі стійкою до антибіотиків.
  • Цитологічний метод — виявлення бактерії в мазках та відбитках.
  • Молекулярно-генетичний метод (ПЛР з застосуванням взятого при біопсії матеріалу).

Лікарі зазвичай зважають на те, що усі інвазивні методики об’єднує суттєвий недолік — можливі протипоказання для здійснення ендоскопічної діагностики пацієнтові.

Який тест є кращим для виявлення H. Pylori?

Немає універсального методу діагностики бактерії. Кожне з досліджень вирізняється своїми перевагами та недоліками, чутливістю та специфічністю. Часто на вибір тесту впливає вартість. Для точної діагностики бажано здійснювати декілька досліджень, поєднувати неінвазивні методики з інвазивними, якщо це дозволяє стан здоров’я.

Золотим стандартом прямого виявлення збудника вважається гістологія. Для скринінгу в популяції варто робити серологічний тест. Контроль ірадикації буде ефективним з неінвазивними методами: уреазним дихальним, а також фекальним тестами. Найточнішим способом діагностики хелікобактер пілорі для визначення молекулярно‑генетичних особливостей патогенного мікроорганізму, оцінки його вірулентності, а також прогнозування перебігу недуги наразі є полімеразна ланцюгова реакція.

Висновок

Точна діагностика інфекції Helicobacter pylori — суттєвий складник терапії гастродуоденальних захворювань. У нашій лабораторії CSD LAB доступний аналіз Helicobacter pylori (білок CagA), та тест на сумарні антитіла.

хелікобактер пилорі
S093

Helicobacter pylori

(білок CagA), антитіла IgA

хелікобактер пілорі
S094

Helicobacter pylori

сумарні антитіла IgA/IgM/IgG