Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Тимолова Проба: Історія, Методика Проведення та Клінічне Значення в Сучасній Медині

Тимолова проба: історія, методика проведення та клінічне значення в сучасній медицині
20 жовтня 2024
Тимоловая проба

Тимолова проба належить до колоїдно-осадових реакцій, що дозволяють оцінити стан печінки. Її запропонував у 1944 році британський академік, професор хімічної патології Н. Ф. Маклаган. Саме тому у лікарському призначенні може бути найменування дослідження «реакція Маклагана», або альтернативні назви — «тимол-вероналова проба», «тимолова проба».

Важливість лабораторного дослідження в сучасній медицині

Реакція Маклагана вважається одним з найнадійніших методів перевірки функціонального стану печінки. З її допомогою вдається діагностувати так званий синдром запалення, що супроводжує різні ураження внутрішньої тканини печінки.

Тимолова проба є позитивною у 90 або навіть у 100% випадках інфекційного (вірусного), токсичного гепатиту, а також хвороби Боткіна. Спосіб діагностики є інформативним як при стадії захворювання, яка передує появі жовтяниці, так і при формі недуги, що протікає без жовтяниці.

Також тимол-вероналова проба дозволяє діагностувати постгепатитний та постнекротичний цироз печінки, колагенові захворювання, малярію, вірусні інфекції. Але при механічній (холестатичній, застійній, обтураційній) жовтяниці у 75% випадків результат є негативним. На цьому базується застосування тесту для того, аби розрізняти жовтяниці при діагностиці. Коли у хворого на підпечінкову (обтураційну, механічну) жовтяницю тест виявляється позитивним, це означає, що патологічний процес ускладнено паренхіматозним гепатитом.

В людей, які перехворіли на інфекційний гепатит, показник реакції Маклагана тримається підвищеним протягом пів року після виписки зі стаціонару. Отже, тимолову пробу (разом із тестом визначення уробіліну в сечі) використовують і під час диспансерного спостереження за пацієнтами, які пройшли стаціонарне лікування вірусного гепатиту.

Так, навіть несуттєве збільшення значень тимолової проби має насторожити фахівця, адже це може бути сигналом про запальне ураження печінки. Про цей негаразд зі здоров’ям вона дає змогу дізнатися навіть раніше за аланінамінотрансферазу, синтезований клітинами фермент, що сигналізує про пошкодження органу.

Реакція Маклагана допомагає при діагностиці захворювань нирок і легень, сприяє виявленню ревматичних недугів. Активний патологічний процес дозволяє діагностувати динаміка зміни проби: тимоловий показник підвищується, якщо патологічний процес у розпалі і навпаки.

Особливості виконання тимолової проби

Аналізу передує нескладна підготовка. Повечеряти слід так, щоб до забору крові залишалося приблизно 8 чи навіть 12 годин. Для дітей до двох років голодна дієта перед дослідженням має тривати 4 години. Зранку не можна пити чай, каву, фруктовий сік та газовані напої. Дозволеною є лише проста чиста вода, не підсолоджена.

Отже, натщесерце ви маєте завітати до лабораторії. Далі справа — за медичним працівником, який зробить наступне:

  • Обережно, майже невідчутно здійснить прокол вени в ліктьовій ямці.
  • Збере у пробірку декілька мілілітрів крові.
  • Позначить цю ємність вашим повним іменем та часом збору крові.

Коли прийде черга аналізувати саме ваш біоматеріал, буде використано 0,1 мл сироватки крові, яку додадуть до 6 мл веронального медіального буфера з кислотністю 7,8. Далі додається розчин тимолу, а пробірку розміщують на спеціальному штативі для відстоювання протягом 30 хвилин.

Якщо, коли сплинув цей час, розчин став надто каламутним, це означає, що об’єднаними білковими часточками утворюються великі агрегати глобулін-тимололіпід. Потім фотоколориметричний метод із застосуванням спеціального градуювального графіку визначає ступінь каламутності вмісту пробірки.

Тимолова проба вважається позитивною, якщо кількість сироваткового альбуміну в крові зменшується, вміст бета, гама-глобулінів та бета-ліпопротеїнів зростає. Результат можна отримати протягом 5 робочих днів.

Нормальні показники тимолової проби та відхилення від норми

Референтним є значення від 0 до 4 одиниць (Н – S). Підвищений показник вказує на печінкову недугу (Хворобу Боткіна, вірусний та токсичний гепатит, цироз печінки); системні колагенози (системний червоний вовчак, дерматоміозит, склеродермію, ревматоїдний артрит); малярію, вірусні інфекції.

Висновок

Для визначення стану печінки лікар призначає дослідження, іменоване реакцією Маклагана. Цей біохімічний аналіз є досить простим, але дуже інформативним. Здати кров на тимолову пробу можна в нашій лабораторії CSD LAB.

аналіз для печінки
B357

Тимолова проба

Тимолова проба – один з тестів для оцінки та працездатності печінки.