Як вберегтися від анемії?
Профілактика анемії передбачає ретельне складання щоденного меню. Подбайте про збалансоване харчування, в якому присутні ці продукти, що є природними джерелами заліза:
- Яйця, м’ясо, кисломолочні вироби.
- Сухофрукти.
- Свіжі персики та яблука.
- Бобові.
- Шпинат.
Анемії запобігає приймання вітаміну В12 та фолієвої кислоти, адже ці компоненти беруть участь в процесі утворення еритроцитів. Додатково, для кращого засвоєння заліза, треба вживати продукти, в яких присутній вітамін С: можна робити чай з шипшини або листя чорної смородини чи власне їсти ягоди цієї рослини. Багато вітаміну С міститься в петрушці й салаті. Вберегтися від анемії допоможе вживання свіжовичавлених соків: морквяного, яблучного, гранатового, бурякового, гарбузового.
Можна захиститися від анемії, вчасно відмовившись від ідеї сидіти на дієті для зниження ваги до рівня, меншого за норму. Слід підтримувати травний тракт у нормальному стані, щоб нічого не перешкоджало нормальному засвоєнню їжі.
Треба регулярно гуляти на свіжому повітрі та виконувати невиснажливі фізичні вправи. Стресу та перевтоми варто уникати. Жінкам при надії задля уникнення анемії рекомендовано додатково приймати вітамін В12 та фолієву кислоту після консультації з лікарем.
А ось для діагностики та попередження захворювання замовляйте комплексне дослідження "Диференційна діагностика анемії".