Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Як уникнути анемії: ознаки та прості поради для збереження рівня заліза в організмі

20 червня 2024
еритроцити

Анемія (малокрів’я) — захворювання, при якому в крові знижується рівень гемоглобіну, що є транспортером кисню до клітин та складником інших процесів, важливих для функціонування організму. Наслідком є зниження показника еритроцитів.
Найчастіше анемія діагностується в жінок, адже вони додатково втрачають залізо під час менструацій і вагітності. Недуга може протікати в легкій, середній та тяжкій формі. Вона небезпечна настанням гіпоксії, через яку неможливе нормальне функціонування організму.

втома і стрес

Симптоми анемії

Малокрів’я може розвиватися безсимптомно, проте зробити припущення щодо такої недуги можна за наступними ознаками:

  • Швидка втомлюваність, слабкість, запаморочення, втрата свідомості.
  • Задишка.
  • Небажання їсти.
  • Прискорений пульс.
  • Свист у вухах.
  • Погіршена пам’ять, розсіяна увага, погана розумова активність.
  • Порушення сну.
  • Бліда шкіра, сині ділянки під очима, губи блакитного відтінку.
  • Депресія, різкі зміни настрою.
  • Дискомфорт або біль у серці — у поважному віці.
     

Окремі різновиди захворювання мають специфічну симптоматику. Залізодефіцитна анемія характеризується бажанням їсти крейду або землю, починають тріскатися губи та язик, нігті стають увігнутими, у кутках рота з’являються запалення, які довго не загоюються. Може розвинутися гастрит та порушення в роботі сечовидільної системи.

При злоякісній анемії, до якої призводить порушення поглинання вітаміну В12, людина відчуває поколювання в кінцівках, порушуються пам’ять і розумова діяльність, хода стає невпевненою.

Гемолітична анемія провокує жовтуху, збільшення селезінки, потемніння кольору сечі.
 

Що спричиняє анемію?

Більшість чинників анемії є набутими. Вони пов’язані зі способом життя людини та захворюваннями. Також фактори проблеми можуть бути вродженими. Повний перелік причин анемії має такий вигляд:

  1. Незбалансоване харчування. Раціон, який спричиняє дефіцит заліза, мінімальне споживання тваринного білка, нестача вітамінів та мінералів, що забезпечують кровотворення. Низький рівень заліза є характерним для вегетаріанців, оскільки в їхньому повсякденному харчуванні відсутній тваринний білок.
  2. Глисти. Якщо шлунково-кишковий тракт уражено гельмінтами, значно знижується властивість засвоєння корисних речовин, зокрема заліза, у кишківнику. Це є досить поширеним чинником анемії в дітей.
  3. Вагітність. Заліза потребує не лише мати, а й плід, тож необхідний об’єм речовини збільшується.
  4. Патологічна втрата крові. Може відбуватися регулярно при геморої, кровоточивості ясен, поліменореї, або при серйозному пошкодженні або хірургічному втручанні.
  5. Часта донація крові. Йдеться про короткочасну анемію, якої легко позбутися правильним якісним харчуванням та більшою перервою між процедурами донорства крові.
  6. Скорочення тривалості існування еритроцитів в організмі. В нормі червоні клітини живуть 120 діб, а далі відбувається їх розпад. Проте в умовах аутоімунного захворювання, спадкової патології чи інфекції еритроцити розпадаються передчасно.
  7. Хронічні інфекційні захворювання: туберкульоз, бронхові недуги, пієлонефрит та інші.
  8. Ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, вузликовий поліартеріїт, хвороба Хортона тощо.

На щастя, існують методи запобігання малокрів’ю. Вони передбачають підтримання достатнього рівня заліза в організмі.
 

збалансоване харчування

Як вберегтися від анемії?

Профілактика анемії передбачає ретельне складання щоденного меню. Подбайте про збалансоване харчування, в якому присутні ці продукти, що є природними джерелами заліза:

  • Яйця, м’ясо, кисломолочні вироби.
  • Сухофрукти.
  • Свіжі персики та яблука.
  • Бобові.
  • Шпинат.

Анемії запобігає приймання вітаміну В12 та фолієвої кислоти, адже ці компоненти беруть участь в процесі утворення еритроцитів. Додатково, для кращого засвоєння заліза, треба вживати продукти, в яких присутній вітамін С: можна робити чай з шипшини або листя чорної смородини чи власне їсти ягоди цієї рослини. Багато вітаміну С міститься в петрушці й салаті. Вберегтися від анемії допоможе вживання свіжовичавлених соків: морквяного, яблучного, гранатового, бурякового, гарбузового.

Можна захиститися від анемії, вчасно відмовившись від ідеї сидіти на дієті для зниження ваги до рівня, меншого за норму. Слід підтримувати травний тракт у нормальному стані, щоб нічого не перешкоджало нормальному засвоєнню їжі.

Треба регулярно гуляти на свіжому повітрі та виконувати невиснажливі фізичні вправи. Стресу та перевтоми варто уникати. Жінкам при надії задля уникнення анемії рекомендовано додатково приймати вітамін В12 та фолієву кислоту після консультації з лікарем.

А ось для діагностики та попередження захворювання замовляйте комплексне дослідження "Диференційна діагностика анемії". 

діагностика анемії

Комплекс № 113 "Диференційна діагностика анемії"

ЗАК+ШОЕ, залізо (сироватка), феритин, трансферин, фолієва кислота (вітамін В9), ціанокобаламін (вітамін В12)