Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Які вітаміни необхідні для здоров'я та гарного самопочуття

2 липня 2024

Вітаміни мають суттєве значення для метаболізму, адже організм не спроможний виробляти більшість з них для поновлення достатнього рівня. Тих вітамінів, що синтезуються організмом, недостатньо для підтримання здоров’я в нормі. Без яких вітамінів людина не зможе почуватися добре — читайте в цій статті.

Вітамін А (ретинол)

Вітамін А — речовина, що підтримує здоров’я дерми та очей. Він сприяє відновленню клітин шкіри та кісток. Ретинол утворюється з каротиноїдів, що містяться, наприклад, у моркві: середнього овоча вистачить, аби спожити добову норму вітаміну А.

Дефіцит компонента в людському організмі є рідкістю, а надлишок — поширене явище, через яке можливі головний біль нудота та блювання.

вітамін B

Вітаміни групи В

Сюди належать такі речовини, як:

  • В1 (тіамін). Відповідає за перетворення вуглеводів на енергію, є важливим складником процесів передання нервових імпульсів та скорочення м’язів. Людина отримує тіамін, вживаючи м’ясо, рибу, рис, цільнозерновий хліб.
  • Вітамін В2 (рибофлавін). Сприяє отриманню енергії з білка, позитивно впливає на ріст, ділення та функціонування клітин. Речовина присутня в яйцях, печінці, молоці, грибах та овочах зеленого кольору.
  • Вітамін В3 (РР або ніацин). Дбає про здоров’я шкіри, нервової та травної систем. Споживається з рибою, яйцями, м’ясом, молоком. Також організм синтезує цей вітамін з триптофану — амінокислоти, яка міститься у насичених білками продуктах. Проте запам’ятайте, що підвищена концентрація речовини провокує біль в животі, нудоту, блювання та діарею.
  • В5 (пантотенова кислота). Слугує для отримання енергії з їжі, продукування гормонів, холестерину та жирних кислот. Є складником овочів, грибів та м’яса.
  • В6 (піридоксин). Сприяє появі антитіл та синтезу гемоглобіну, що забезпечує потужні захисні можливості та нормальний стан судин. Найбільше речовини міститься у яловичій печінці, рибі, картоплі, фруктах, окрім цитрусових.
  • В7 (біотин) організм потребує його як незамінного компонента функціонування генів, обміну амінокислот, жирних кислот та глюкози. Міститься в м’ясі, рибі, яйцях, горіхах, насінні, а також синтезується мікрофлорою кишківника.
  • В9 (фолієва кислота). Вітамін є важливим для процесу ділення клітин, особливо під час розвитку плода. Його має бути вдосталь в організмі вагітної жінки, щоб майбутня дитина не мала відхилень від норми розвитку. Для насичення фолієвою кислотою треба їсти цитрусові, боби, зелені овочі, банани, полуницю, дині. Під час менопаузи додаткове вживання вітаміну В9, призначене лікарем, допомагає зменшити неприємні прояви та знизити ризик виникнення новоутворень.
  • В12 (кобаламін). Незамінний елемент у формуванні еритроцитів, що транспортують кисень кров’ю, клітинному метаболізмі, синтезі ДНК, функціонуванні ЦНС. Міститься в продуктах тваринного походження, зокрема в яйцях. Якщо ви є вегетаріанцем, слід мати в раціоні соєве молоко та пластівці з доданим вітаміном.

Водорозчинні компоненти, що належать до групи В, не затримуються в організмі, тож споживати їх варто щоденно.
 

Вітамін С

Аскорбінова кислота допомагає ранам загоюватися, підтримує зуби та кістки здоровими. Вітамін С не виробляється людським організмом та не створює його запасів. Саме тому треба регулярно їсти броколі, помідори, болгарський перець, яблука, цитрусові тощо.

Вітамін D

Слугує для врівноваження рівня кальцію та фосфатів, забезпечує міцність кісток, м’язів і зубів. Ця речовина є невіддільним елементом функціонування захисної та опорно-рухової систем.

Компонент міститься в небагатьох продуктах: червоній рибі, яєчному жовтку, твердому сирі. Організм здатен синтезувати вітамін D завдяки впливу ультрафіолету на шкіру.

Вітамін Е

Група речовин, що зазначається цією літерою, є антиоксидантами, що допомагають створювати бар’єр проти інфекцій, дбають про здоров’я шкіри та очей. Вітамін Е міститься в рослинних оліях, насінні та горіхах.

Вітамін К

Необхідний для згортання крові, що актуально при порушенні цілісності шкірних покривів. Речовина є складовою вироблення протеїнів. Вона робить тканини тіла та кістки міцнішими.

Вітамін К надходить до організму з овочами, рослинними оліями, фруктами та зеленню. Незначний об’єм синтезується бактеріями кишківника, до того ж вітамін зберігається в печінці, тому відсутня потреба у його щоденному споживанні.
 

Достатньо урізноманітнити раціон, щоб було вдосталь речовин, відповідальних за здоров’я та чудове самопочуття. Щоб перевірити, чи є в організмі дефіцит або надлишок вітамінів, можна здати аналізи на окремі показники або зробити комплексне лабораторне дослідження щодо рівня вітамінів.

вітаміни

Аналізи на вітаміни