Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Зв'язок стресу та здоров'я: як рівень кортизолу впливає на організм

1 липня 2024

Реагування організму на реалії сьогодення, особисті проблеми та спосіб життя є чинниками багатьох негараздів зі здоров’ям. Надмірні фізичні навантаження й емоційні потрясіння нерідко впливають на людину як стимул, та можуть спричинити серйозні недуги. Стрес, особливо коли людина перебуває під його дією тривалий час, негативно відбивається не лише на ментальному, а й на тілесному здоров’ї.

Як розвивається стрес?

Коли стикається зі стресовим фактором, організм відповідає на нього тривогою та мобілізує усі захисні механізми. Далі відбувається протистояння стресовій ситуації: людина активно шукає спосіб її розв’язання. Завершальною є фаза виснаження, яка передбачає настання уразливого стану: людину можуть спіткати різні захворювання.

Особливості впливу стресу на здоров’я

Особливо небезпечними є повторювані стресові ситуації, що є екстремальними та травматичними. Активуючи вироблення вільних радикалів, вони:

  • Пригнічення нервової системи.
  • Підвищення кров’яного тиску та рівня холестерину в крові.
  • Посилення тривожності.
  • Прогресування депресії.
     

Згідно з дослідженнями, організм людини, яка живе у стресі, зношується на 40% швидше, аніж в тієї, яка проживає спокійне життя. Нерідко через стрес люди набувають наступних проблем зі здоров’ям:

  • Порушення, пов’язані з хребтом та шиєю.
  • Дерматологічні недуги.
  • Постійні ГРВІ.
  • Безсоння.
  • Перманентна втома, навіть після сну.
  • Порушення травлення.
  • Панічні атаки.
  • Аномальне зниження або збільшення маси тіла.
  • Збої у функціонуванні серця.
  • Виразка шлунку.
  • Зниження лібідо.
     

Під впливом стресу відбувається пришвидшення серцебиття, підвищення артеріального тиску, задишка, розширення зіниць, почервоніння шкірних покривів.

Негативні емоції, які виникають під час стресу, можуть впливати на організм двома шляхами: при слабкій нервовій системі виникає невротичний розлад, а, якщо особистість є сильною, вона в зоні ризику розвитку виразкової хвороби шлунку та 12-палої кишки, гіпертонії, діабету, нейродерміту, астми, псоріазу.

Саме тому надважливо навчитися не тримати негатив у собі, а вивільняти його. Не забувайте, що через стрес захисний потенціал організму слабшає: людина частіше хворіє, можуть з’явитися проблеми з суглобами, болі у м’язах.
 

Що таке кортизол та яке відношення він має до стресу?

Кортизол є гормоном, який синтезується наднирниками під час стресу для поліпшення функціонування головного мозку. Завдяки цій речовині організм підлаштовується до чинника стресу та стану шоку. Стимулюється робота серця та підтримується нервова система.

Кортизол контролює процеси обміну, сприяє виробленню глікогену, може підвищувати рівень холестерину та ліпідів у крові.

Які наслідки спричиняє надлишок кортизолу?

Через надмірний показник гормону стресу в крові з’являються наступні негаразди зі здоров’ям:

  • Ожиріння.
  • Посилене продукування гормонів щитоподібною залозою.
  • Зниження імунітету.
  • Новоутворення в наднирниках.
     

Концентрація кортизолу зазвичай є найвищою зранку, а ввечері вона знижується. Проте, коли на організм діє стресовий фактор, рівень гормону стресу стає вищим незалежно від частини дня.

Діагностика стресу

Обстеження передбачає визначення психологічного стану пацієнта, аналіз його стилю життя, імунологічних параметрів, дослідження вегетативної нервової системи.
Для людей, які часто піддаються сильним емоційним та фізичним навантаженням, треба контролювати рівень стресу завдяки таким дослідженням гормонального профілю, як:

  1. Визначення рівня кортизолу. Якщо показник перевищує норму, відчутним буде негативний вплив на нервову та серцево-судинну систему, а також на вуглеводний обмін.
  2. Аналіз на АКТГ (адренокортикотропний гормон). Речовина регулює продукування кортизолу. Лабораторне дослідження дозволяє діагностувати проблеми гіпоталамуса, гіпофіза та наднирників.
  3. Аналіз на пролактин. Це інший гормон стресу, що синтезується гіпофізом. В жінок він відповідальний за менструальний цикл, репродуктивну функцію та виділення молока, в чоловіків — за вироблення тестостерону та розвиток сперматозоїдів.
    Затяжний стрес протистоїть поверненню організму до норми, через що можливі різкі підвищення тиску, прискорення пульсу, розлади серцево-судинної системи, вигорання, депресія.

Кожна клітина людського тіла аналізує ситуацію навколо себе та відповідає стресом, якщо виявляє небезпеку. Тож чинник стресу може бути внутрішнім. Рівень гормонів обов’язково враховувати для захисту від наслідків стресу та їх лікування.

кортизол

Кортизол (сироватка)

Стероїдний гормон, виробляється пучковою зоною кори надниркових залоз. Секреція кортизолу стимулюється адренокортикотропним гормоном (АКТГ) передньої частки гіпофізу.

АКТГ

Адренокортикотропний гормон (АКТГ) **

АКТГ - гормон, який виділяється передньою часткою гіпофізу під впливом факторів гіпоталамусу. Є пептидом, що складається з 39 амінокислотних залишків. Регулює продукцію стероїдних гормонів у корі наднирників.

пролактин

Пролактин (ПРЛ)

Значне збільшення розмірів гіпофіза і/або пухлини може призвести до посилення тиску на зоровий нерв, викликаючи при цьому головні болі і погіршення зору.