Для чого визначати непереносимість лактози?
05.12.2023
Непереносимість лактози – це стан, при якому людина не може належним чином перетравлювати природний цукор, що міститься в молоці та молочних продуктах. При цьому організм не виробляє достатньо ферменту лактази, який розщеплює його на прості цукри – глюкозу та галактозу.
Неперетравлена лактоза потрапляє в товсту кишку, де ферментується бактеріями і викликає симптоми, такі як:
- здуття живота
- нудота
- діарея
- блювота
- бурчання та біль в животі
Непереносимість може бути викликана двома основними причинами:
- Вроджена лактазна недостатність – цей тип непереносимості є генетичним і виникає, коли організм не виробляє даний фермент з народження.
- Набута лактазна недостатність – виникає, коли організм виробляє менше ферменту протягом життя.
Вона може бути викликана такими факторами, як: інфекції кишківника, хронічні захворювання, вік та деякими лікарськими препаратами (наприклад, антибіотиками та стероїдами).
Тому встановлення непереносимості лактози є дуже важливим!
Найпопулярніший спосіб діагностики - лабораторне визначення методом ПЛР
Дослідження використовується для виявлення генетичних мутацій, які можуть призвести до зниженого вироблення ферменту, і дозволяє:
- виявити непереносимість лактози
- передбачити розвиток у дітей
- диференціювати первинну і вторинну непереносимість лактози
- провести дифдіагностику діарейного синдрому
Результати лабораторного дослідження можуть бути використані вашим лікарем для побудови стратегії лікування і призначення дієтичних рекомендацій. Тому, якщо ви відчуваєте симптоми, пов'язані з непереносимістю лактози, обов'язково зверніться до свого лікаря та пройдіть необхідні обстеження!
Останні новини