Літо та супутні кишкові інфекції: Як вберегтися від хвороби?
22.06.2023
Поширення кишкових інфекцій пов'язане зі спекою, недотриманням правил особистої гігієни, вживанням інфікованих продуктів харчування та порушенням правил їх обробки, а також використанням води незадовільної якості та купанням у забруднених водоймах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Влітку можна заразитися такими кишковими інфекціями: сальмонельоз, дизентерія, ешеріхіоз, кампілобактеріоз, холера, гепатит А та інші. У дітей більшість випадків гострого гастроентериту викликають віруси: ротавірус, астровірус, норовірус та аденовірус.
Небезпека зараження зростає, коли люди не мають доступу до джерел якісної питної води.
Загальні симптоми кишкової інфекції, на які варто звернути увагу: нудота та блювання, діарея, болі в животі, висока температура та слабкість, головний біль і запаморочення.
Щоб не потрапити у пастку хвороби, не забувайте про правила особистої гігієни та дотримуйтеся санітарно-гігієнічних норм:
- мийте руки перед тим, як готувати та вживати їжу та після відвідування туалету; - зберігайте їжу при безпечній температурі;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте протерміновані продукти;
- використовуйте чисту або очищену воду;
- правильно термічно обробляйте продукти, особливо яйця, м'ясо та рибу.
А для виявлення причин хвороби, ми рекомендуємо вам пройти в CSD LAB скринінг гострих кишкових інфекцій https://www.csdlab.ua/analyzes/hostri-kyshkovi-infektsiyi/plr-skryninh-hostrykh-kyshkovykh-infektsiy-rozshyrena-panel
Останні новини