Роль вітаміну D у профілактиці та лікуванні COVID-19
11.06.2021
Дефіцит вітаміну D у багатьох країнах визнано пандемією з багатьма негативними наслідками для здоров’я.
Сьогодні в науковій літературі активно вивчаються механізми протизапальної та гепатопротекторної дії вітаміну D3 та загалом наукове обґрунтування його ефективності при використанні у пацієнтів з ожирінням та асоційованими захворюваннями, такими як цукровий діабет ІІ типу та неалкогольна жирова хвороба печінки.
Крім того, дослідниками з Фонду лікарні королеви Єлизавети та Університету Східної Англії було проаналізовано роль вітаміну D у профілактиці та лікуванні коронавірусної інфекції COVID-19.
Автори порівняли середні рівні вітаміну D у громадян 20 європейських країн, що захворіли на коронавірус, зі статистикою смертності від COVID-19. Вчені виявили, що особливо низький рівень вітаміну D спостерігався у жителів Іспанії та Італії, і найчастіше - серед людей похилого віку, які є найбільш вразливими перед коронавірусною інфекцією групою населення.
У зв’язку з тим, що у осіб похилого віку переважно виявляється цукровий діабет ІІ типу та неалкогольна жирова хворобо печінки, дослідження ролі вітаміну D при цих метаболічних порушеннях стає все більш актуальним.
В нещодавно опублікованому огляді співробітники медичної лабораторії CSD в колаборації з іншими авторитетними вченими з України та Італії, проаналізували сучасний стан проблеми https://bit.ly/3fXzwxc
Останні новини