Антитіла до гліадину IgA - це імуноглобуліни класу A, що виробляються в організмі схильних осіб у відповідь на потрапляння в кишечник глютенвмісних продуктів. Глютен у великій кількості можна знайти в зернах пшениці, жита, ячменю, вівса та деяких інших злаків. Один з компонентів глютену, гліадин, здатний запускати імунну відповідь, що супроводжується виробленням специфічних антігліадинових антитіл. Антитіла до гліадину відкладаються в слизовій оболонці тонкої кишки, що ініціює запальну реакцію і призводить до атрофії слизової оболонки. Результатом цього імунологічної відповіді є глютенова ентеропатія (целіакія).
У нормі компоненти їжі не призводять до формування імунної відповіді, тому виявлення антитіл до гліадину - це патологічна ознака, яка повинна насторожити лікаря навіть при відсутності у пацієнта будь-яких скарг чи специфічних симптомів. Досить часто целіакія не супроводжується вираженою клінічною симптоматикою, але проявляється порушенням всмоктування вітамінів і мікроелементів. З огляду на ці особливості, дослідження на антитіла до гліадину слід призначати не тільки при явних ознаках цієї хвороби, але і при обстеженні пацієнтів з неспецифічними скаргами на слабкість, розлади стільця, втрату ваги. Крім того, проявами глютенової хвороби можуть бути герпетиформний дерматит Дюринга, атопічний дерматит, алопеція, афти та ін.
Висока чутливість аналізу на IgA-антитіла до гліадину дозволяє вважати його досить хорошим скринінговим тестом для діагностики целіакії. Виявлення IgA-антитіл до гліадину можливо і при деяких інших захворюваннях (системний червоний вовчак, захворюваннях печінки, ревматоїдному артриті) навіть при відсутності целіакії. Крім того, антигліадинові антитіла виявляються у 4% здорових людей. Тому при позитивному результаті цього скринінгового дослідження слід провести підтверджує тест, який характеризується більш високу специфічність, - дослідження на антитіла до ендомізію (специфічність - 100%). Імовірність целіакії при позитивних результатах скринінгового і підтверджуючого тестів становить 99,1%. Діагноз повинен бути підтверджений за допомогою гістологічного дослідження зразка слизової оболонки тонкої кишки.
Певну складність представляє діагностика целіакії у пацієнтів з селективним дефіцитом імуноглобуліну А. Поширеність цієї форми вродженого імунодефіциту серед пацієнтів з целіакію вище, ніж серед здорових людей, і становить 2-3%. Так як пацієнти з селективним дефіцитом IgA зовсім не виробляють цей імуноглобулін, тест на IgA-антитіла до гліадину у них буде характеризуватися псевдонегативним результатом. З огляду на цю особливість, рекомендовано доповнювати дослідження на IgA-антитіла дослідженням на IgG-антитіла до гліадину і антитіла до тканинної трансглутамінази. Крім того, необхідно виключити дефіцит імуноглобуліну A.
Целіакія характеризується вираженою генетичною схильністю, вона асоціюється з певними алелями: HLA-DQ-2 і HLA-DQ-8. Її поширеність серед родичів хворого нею пацієнта набагато вище, ніж в середньому в популяції. Так, ймовірність виявити ознаки целіакії у родича першої лінії спорідненості складає близько 10%. Тому при позитивному результаті дослідження і підтвердження діагнозу доцільно провести лабораторне обстеження членів сім'ї хворого.
Імунна відповідь на гліадин їжі згасає після призначення безглютенової дієти. Тому аналіз на IgA-антитіла до гліадину може бути використаний для контролю лікування захворювання, а також для об'єктивної оцінки прихильності пацієнта дієті. Як правило, на тлі суворої безглютенової дієти рівень IgA-антитіл до гліадину стає невизначеним. З цієї ж причини кров на дослідження краще здавати до призначення безглютенової дієти.
Целіакія часто поєднується з іншими аутоімунними захворюваннями, такими як цукровий діабет 1-го типу, аутоімунний тиреоїдит Хашимото і системні захворювання сполучної тканини. Тому в обстеження пацієнта з целіакію входять додаткові лабораторні тести, що виключають супутні захворювання.
Для чого призначають дослідження?
Для діагностики целіакії і контролю її лікування;
Для об'єктивної оцінки прихильності пацієнта до безглютенової дієті.
Метод дослідження
Імуноферментний аналіз (ІФА).
Біоматеріал дослідження
Кров (Сироватка)
Як правильно підготуватися до дослідження?
Натщесерце (8-12 годин голодування); для дітей до двох років можливе голодування протягом 2-3 годин. За добу виключити фізичні та емоційні навантаження, перегрів та переохолодження, порушення режиму сну, авіаперельоти, інструментальні методи дослідження (УЗД, рентген та ін.), фізіотерапевтичні процедури, масаж, прийом алкоголю та медикаментів (останнє – тільки за погодженням з лікарем!).
Якщо виключити прийом ліків неможливо, необхідно про це повідомити при оформленні замовлення в лабораторії. За годину перед забором крові не можна курити. У день дослідження допускається вживання невеликої кількості води. Перед маніпуляційними процедурами слід прийняти зручну позу, розслабитися та заспокоїтись.
Що може впливати на результат?
Призначення безглютенової дієти до здачі крові на дослідження може призводити до помилково негативні результати.
Синоніми
Гліадин, антитіла IgA.
Антиглиадиновые антитела, иммуноглобулины класса А к глиадину.
Anti-gliadin IgA, AGA-IgA.
Що означають результати? Референтні значення
Причини підвищеного рівня IgA-антитіл до гліадину:
целіакія;
ревматоїдний артрит;
системна червона вовчанка;
саркоїдоз;
синдром Шегрена;
IgA-нефропатія;
аутоімунний гепатит;
первинний біліарний цироз;
синдром роздратованого кишечника.
Причини негативного результату:
Референтні значення:
- < 12 – негативний;
- 12 – 18 – сумнівний;
- > 18 - позитивний
Хто призначає дослідження?
Гастроентеролог, лікар загальної практики, педіатр, дерматовенеролог.