Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Про що розкажуть печінкові проби

28 червня 2024

Коли лікар припускає, що в пацієнта негаразди з печінкою, призначає йому Печінкові проби. Це лабораторне дослідження крові на низку біохімічних показників, за якими можна зробити висновок про роботу органів. Біоматеріал береться у дорослих з вени, а в дітей — з п’ятки.

весела печінка

Що аналізується в печінкових пробах?

Основними показниками, які визначаються в крові, є:

  • Рівень лужної фосфатази — дозволяє дізнатися, чи нормально працює жовчний міхур.
  • Білірубін — жовчний пігмент.
  • Активність АСТ та АЛТ — ферментів, які беруть участь в амінокислотному обміні.
  • Рівень ГГТ (гамма-глутамілтрансферази) — ферменту, що міститься в клітинних мембранах тканин різних внутрішніх органів. Дозволяє виявити захворювання органів, які відповідають за травлення та виведення з організму продуктів метаболізму.
  • Показник загального білка.
  • Рівень альбуміну — білка, який забезпечує обмін води між кров’ю та простором між тканинами.

Результати печінкових проб дозволяють фахівцеві цілковито проаналізувати функції печінки, жовчовивідних шляхів та шлунково-кишкового тракту. Будь-які відхилення від норми є свідченням про збій в роботі внутрішніх органів. Ступенем відхилення визначається тяжкість захворювання, його стадія та характер.
 

Нормальні показники печінкових проб

Маючи результати цього лабораторного дослідження, лікар дізнається, здоровий пацієнт чи він нездужає, причому захворювання можна виявити навіть на ранній стадії, коли немає жодних проявів. Показники в нормі, якщо мають наступний вигляд в дорослих людей:

Показники норми різняться залежно від статі та віку. Тлумачення результатів треба довірити лікарю. Значну роль у поясненні аналізу відіграє той показник, за яким спостерігається відхилення.
 

намальована печінка

На що вказує відхилення від норми печінкових проб

Якщо в пацієнта зафіксовано відхилення ФПП від норми, це свідчить про певні негаразди:

  • АЛТ. Підвищення показника цього ферменту може бути ознакою автоімунної недуги, вірусного гепатиту, отруєння або надмірного навантаження на організм, спричиненого прийманням ліків. Підвищений АЛТ показує, що є збій у функціонуванні печінки, підшлункової залози та серцевого м’яза.
  • Білірубін. Рівень, що вищий за норму, може вказувати на патологію жовчного міхура.
  • Лужна фосфатаза. Підвищення також нерідко допомагає діагностувати проблеми з жовчним. Також рівень ЛФ буває надмірним в дітей та під час вагітності.
  • АСТ. Підвищення говорить про руйнування клітин органів, спричинене ішемічним процесом, механічним впливом, запаленням чи інфікуванням.
  • ГГТ. Показник, що перевищує норму, вказує на камені у жовчовивідних протоках, новоутворення або рубці, що з’явилися після хірургічного втручання.
  • Білок. Підвищення білка зустрічається при аутоімунному гепатиті, саркоїдозі, туберкульозі, сифілісі, проказі, залізодефіцитній анемії.
     

Після отримання результатів печінкових проб важливо прийти на прийом до лікаря. Він призначить відповідне лікування або додаткову діагностику — для уточнення діагнозу.
Захворювання лікуються консервативно або оперативно. В першому випадку пацієнт має приймати ліки та обмежити раціон спеціальною дієтою. В інших випадках єдине розв’язання проблеми — хірургічне втручання.
 

Чи є підвищенні показники печінкових проб небезпечними під час вагітності?

В жінок при надії аналізовані показники дещо підвищуються через гормональні зміни в організмі. Проте, якщо відхилення є значним, воно може свідчити про патологічні процеси в жовчних шляхах або печінці, і ці проблеми можуть передатися плоду. Тож важливо вчасно виявити негаразди та скоригувати стан внутрішніх органів.

Як підготуватися до аналізу на печінкові проби?

Кров для лабораторного дослідження здається натщесерце, зранку. Остання їжа до візиту в лабораторію має бути за 8–12 годин. З метою отримати достовірні результати зробіть наступне:

  1. Перед процедурою забору крові на добу відмовтеся від алкоголю, цигарок та інтенсивних фізичних навантажень, уникайте емоційного перенавантаження.
  2. Після пробудження випийте води, проте негазованої та не підсолодженої.
  3. Попередьте лікаря, якщо приймаєте ліки, а також про менструацію, якщо аналіз здається саме під час неї.
     
Аланінамінотрансфераза (АЛТ) / ALT

Аланінамінотрансфераза (АЛТ) / ALT

Фермент, який присутній головним чином в клітинах печінки і нирок та в помітно менших кількостях в клітинах серця і м'язів.

Аспартатамінотрансфераза (АСТ) / AST

Аспартатамінотрансфераза (АСТ) / AST

 При пошкодженні печінки або м'язів аспартатамінотрансфераза вивільняється, зміст аспартатамінотрансферази в крові підвищується.

Гамма-глутаматтрансфераза (ГГТ) / GGT

Гамма-глутаматтрансфераза (ГГТ) / GGT

Жовч утворюється в клітинах печінки і виділяється по системі мікротрубочок, які називаються жовчними канальцями.

Альбумін

Альбумін

Альбуміни в сироватці є основними білками крові і складають до 60 % від загальної кількості білків плазми. Вони синтезуються в печінці (приблизно 15 г на добу). 

Білірубін загальний

Білірубін загальний

Продукт розпаду гемоглобіну. Він має інтенсивний жовто-коричневий колір. У зв'язку з цим сам білірубін і продукти його метаболізму надають жовчі, калу і сечі відповідне забарвлення. 

Білок загальний (сироватка)

Білок загальний (сироватка)

Загальний вміст білка в сироватці крові відображає стан білкового обміну.